САЩ разреши ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech да се ползва при младежи до 12 години

2268
САЩ разреши ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech да се ползва при младежи до 12 години
Снимка: Getty Images/Guliver

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ одобри ваксината на BioNTech и Pfizer срещу коронавирус за прилагане на непълнолетни на възраст от 12 до 15 години, се казва в изявление, публикувано от регулатора, предаде БГНЕС.

"FDA разшири разрешението за прилагане на ваксината на Pfizer и BioNTech , за да включва юноши на възраст между 12 и 15 години, с което се променя решението за спешно прилагане от 11 декември 2020, отнасящо се само за лица над 16 години", се казва в изявлението.

Ицо Хазарта: Благодарение на ваксината срещу COVID имам 8 пъти по-голяма защита от минималната

Две седмици след втората доза на Pfizer защитата ми срещу ковид е над 8 пъти по-висока от необходимия минимум. Отне ми един месец ходен...

Ваксината се прилага "под условие". Това означава, че са налице достатъчно убедителни данни за качеството, безопасността и ефикасността на ваксината. При това положение, компанията-производител ще продължи да предоставя резултати от основното изпитване, което продължава 2 години. Това изпитване и допълнителни проучвания ще предоставят информация за това колко дълго трае защитата, до колко добре ваксината предотвратява тежко протичащото заболяване COVID‑19, до колко добре защитава имунокомпрометирани хора, деца и бременни жени и дали предотвратява асимптоматични случаи.

Издаването на разрешение, смята регулаторът, е значителна стъпка в борбата срещу пандемията. "Това ще защити по-младото население, ще ни доближи до връщане към нормалното състояние и прекратяване на пандемията", се казва в изявлението на FDA.

На 27 април Американските федерални центрове за контрол и превенция на заболяванията издадоха препоръка, според която сега е позволено пребиваването на открито без защитни маски, независимо дали жителите са ваксинирани срещу коронавирус. За тези, които са били напълно ваксинирани, можете да забравите за маската дори при малки улични срещи на улицата или при посещение на открити веранди на кафенета и ресторанти, заобиколени от непознати.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече решението на FDA да одобри използването на ваксината от BioNTech и Pfizer за непълнолетни на възраст от 12 до 15 години "окуражаващо" . Както се отбелязва в изявлението на президента от понеделник, в близко бъдеще се очакват нови препоръки от федералните центрове за профилактика и контрол на заболяванията (CDC) във връзка със ситуацията с коронавируса в страната, съобщава ТАСС.

Moderna с нови данни за ваксината си срещу коронавирус и докъде стигна в разработката за деца

Американската компания Moderna обяви, че нейната ваксина остава високо ефикасна шест месеца след ваксинацията, с уточнението, че даннит...

"Безопасните и ефективни ваксини ограничават разпространението на вируса, спасявайки хиляди животи и позволявайки на милиони американци да започнат да се връщат към нормалния живот. През следващите дни ще чуем повече от федералните центрове за контрол на заболяванията и превенция по отношение на техните препоръки", каза Байдън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com