След обвинения от разследващ журналист: САЩ отрекоха участие в саботажа на "Северен поток"

3091
След обвинения от разследващ журналист: САЩ отрекоха участие в саботажа на "Северен поток"
Снимка: iStock

Белият дом категорично отхвърли новия доклад на ветерана в разследващата журналистка Сиймур Хърш, според който САЩ стоят зад саботажа на газопровода "Северен поток" миналата година.

В самостоятелно публикуван доклад Хърш пише, че водолази от военноморските сили на САЩ, подпомогнати от Норвегия, са поставили експлозиви на тръбопроводите, минаващи под Балтийско море между Русия и Германия, през юни миналата година и са ги детонирали три месеца по-късно, предаде БГНЕС.

Германия и Норвегия: НАТО да защитава подводната инфраструктура след атаките срещу "Северен поток"

Лидерите на Германия и Норвегия заявиха в сряда, че ще поискат от НАТО да координира защитата на подводната инфраструктура на Европа в ...

Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриана Уотсън определи доклада на Хърш, публикуван на страницата му в уеб услугата Substack, като "пълна измислица". Говорител на Централното разузнавателно управление повтори Белия дом, като нарече доклада "напълно фалшив".

Западните държави обвиниха Русия за експлозиите през септември. Но досега разследванията на шведските, датските и германските власти не са приписали вината на нито една държава или действащо лице.

Хърш заяви, че решението за взривяване на газопроводите, които са били спрени, но са съдържали остатъчен газ, е било взето тайно от президента на САЩ Джо Байдън, за да се прекъсне възможността Москва да печели милиарди долари от продажбата на природен газ за Европа. Според Хърш САЩ също така са смятали, че газопроводите дават на Русия политически лостове за влияние върху Германия и Западна Европа, които могат да бъдат използвани за отслабване на ангажимента им към Украйна след нахлуването на Русия.

Две седмици преди инвазията на 24 февруари, отбелязва Хърш, самият Байдън е заявил публично, че САЩ няма да позволят откриването на новия газопровод "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна. Той твърди, позовавайки се на неназован източник, че идеята се е появила за първи път през декември 2021 г. в дискусиите между главните съветници на Байдън по националната сигурност за това как да се реагира на очакваното нахлуване на Русия в Украйна. ЦРУ разработило плана, а под прикритието на ученията на НАТО през юни 2022 г. водолазите от ВМС с помощта на Норвегия поставили на тръбопроводите експлозиви, които можели да бъдат детонирани дистанционно, пише Хърш.

ВИДЕО: Датска медия показа подводни кадри от повредения "Северен поток 2"

Датската телевизия показа видеокадри под водата в Балтийско море, на които се вижда повредената част на газопровода „Северен пото...

В спекулациите след взривяването на тръбопроводите на 26 септември се твърди, че няколко държави имат мотиви за акцията: Русия, Германия, Украйна, Полша, Великобритания и Съединените щати. Пръстите на Запада продължиха да сочат към Русия, а Москва обвини САЩ и Великобритания в саботаж. 

Българският разследващ журналист Христо Грозев обвини Хърш, че пише фантастика. “Надявам се, че няма да доживея да стана толкова слабоумен, толкова корумпиран или толкова натрапчиво лъжлив като Сиймур Хърш, чийто безотговорен репортаж от един-единствен анонимен източник, изготвен от име с наследен авторитет, е сред най-големите щети, които някой някога е нанасял на журналистиката: пълна измислица.”, написа той в Туитър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ изтегля военните си от Нигер

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка