Увеличената продажба на оръжие в САЩ може да е по-смъртоносна от коронавируса

3995
Увеличената продажба на оръжие в САЩ може да е по-смъртоносна от коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Увеличената продажба на оръжия в САЩ може да се окаже по смъртоносна от коронавируса, пише китайското англоезично издание Global Times в материал, преведен от "Фокус". Ето какво гласи той:

Тъжният факт, че разпространението на оръжия се е превърнало в рак за американското общество, и това не може да не стане по-ясно от факта, когато американците трупат запаси от оръжия и боеприпаси по време на пандемията от коронавируса. Според материал на The New York Times от този месец, " някои хора, които се страхуват, че пандемията може да доведе до граждански вълнения" и над 2 милиона оръжия бяха закупени от американците през март. 

СЗО: САЩ и Китай да се обединят в борбата с COVID-19

Световната здравна организация призова Съединените щати и Китай да обединят силите си в борбата с пандемията от коронавирус, заявявайки...

Какво всъщност означава тази цифра? Продажбите на оръжия увеличават риска от все повече смъртни случаи, които и без това сериозно травматизират американското общество. Страховете около пандемията са стимулирали не само продажбата на оръжие, но и инцидентите, придружени със стрелба. Мъж в Ню Мексико, който се е въоръжил на фона на страха на COVID-19, според съобщенията случайно е убил 13-годишния си братовчед миналия месец.

Сега САЩ се намират в дълбоко социално противоречие. Закупуването на оръжие може да осигури известен психологически комфорт и увереност, но колкото повече хора притежават оръжия, толкова по-несигурно и опасно става обществото. Това е порочен кръг.

Купуването на оръжие не защитава никого от пандемията от коронавируса. Нарастването на продажбите на оръжие вероятно ще влошат проблема с инцидентите със стрелба още повече и рискуват нова „чума“ от въоръжено насилие в американското общество. Дори след като САЩ преодолеят пандемията, повечето оръжия, закупени в страната, ще увеличат свързаните с оръжия престъпления и смъртни случаи. Още по-лошото е, представете си ако наистина избухват граждански вълнения и всеки изважда пистолет за самозащита. Как ще изглежда американското общество тогава?

За съжаление, правителството на САЩ, нарочно или не, не успя да разбере сериозността на проблема. Според доклад на The Wall Street Journal от края на март, федералното правителство е препоръчало на щатите магазините за оръжия, производителите на оръжия и стрелбищата , като критични бизнеси да не бъдат затворени по време на карантина, което означава забавяне на разпространението на новия коронавирус.

Може ли САЩ да застави Китай да плати на света загубите от COVID-19?

За развилата се пандемия от коронавирус (COVID-19) е виновен Китай, разпространяващ лъжлива информация за новото заболяване, твърди Fox...

За правителството, което отдавна е затворило очите си за насилието с оръжие и е глухо към нарастващите призиви за забрана на оръжията, не е съвсем неочаквано да заяви, че смъртоносният бизнес, включващ огнестрелно оръжие, трябва да остане отворен. Може да е единствената жизненоважна индустрия, останала в САЩ.

Правителството на САЩ е виновно за увеличената продажба на оръжия, че не осигурява на обществото усещане за сигурност по време на епидемията. Отговорът на епидемията от администрацията на Тръмп се оказа катастрофа.

Разпространението на оръжия може да бъде дори по-фатално от вируса. Бездействието на САЩ по отношение на контрола над оръжията и зелената светлина, дадена на бизнеса с огнестрелно оръжие на фона на епидемията, напълно демонстрира пренебрежението му към правото на живот - най-основното право на човека - което също отчасти обяснява защо САЩ толкова слабо се справят с нарастващата епидемия от коронавируса.

Всичко за коронавируса следете ТУК.

СЗО към Тръмп: Сега не е времето да спира финансирането ни

Светът в момента се намира в остра фаза на борбата с пандемията от COVID-19 и в този период финансирането на Световната здравна организ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com