За да не воюват за Путин: Двама руснаци преплуваха 80 км с лодка

6240
За да не воюват за Путин: Двама руснаци преплуваха 80 км с лодка
Снимка: Getty Images

Двама руски граждани бяха задържани от американските власти в Аляска, след като влезли незаконно в страната с малка лодка. Те са пътували от източния руски полуостров Чукотка и са акостирали в Сейнт Лорънс.

Според двамата американски сенатори, които представляват Аляска в Конгреса, мъжете слезли на плаж в селището Гамбъл и поискали убежище в Щатите. Говорител на Министерството на вътрешната сигурност (DHS) заяви, че молбата им в момента се обработва.

Гладна кокошка просо сънува: Русия се облизва за Аляска

Преди дни председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин намекна, че Аляска е част от Русия и Руската федерация може да си я "...

Според данни на Forbes отпреди 3 дни – вече над 600 хиляди руснаци са избягали от страната, след като на 21 септември президентът Владимир Путин обяви мобилизация.

ОЩЕ: Киев: Двойно повече руснаци в наборна възраст са напуснали страната, отколкото са постъпили в армията

Гамбъл е дом на по-малко от 500 постоянни жители - се намира на северозападния нос на остров Сейнт Лорънс. Островът се намира на около 36 мили (56 км) от руския полуостров Чукотка, което означава, че е по-близо до Русия, отколкото до континенталната част на Аляска. Според местните медии жителите на Гамбел могат да видят руската територия Сибир от другата страна на морето.
Служител на местния град съобщава на новинарския канал KTUU, че мъжете са пристигнали от град Егвекинот в североизточна Русия, което е около 300 мили (480 км) по море, и след това са били откарани от острова.
От Министерството на здравеопазването съобщиха, че мъжете са слезли на брега "с малка лодка във вторник" и са били откарани в Анкоридж, най-големия град в Аляска, за "проверка и скрининг".
На пресконференция в сряда губернаторът на Аляска Майк Дънливи заяви, че пристигането им "беше изненада за нас".
"Не очакваме непрекъснат поток от лица или флотилия от лица. Нямаме индикации, че това ще се случи, така че това може да е еднократен случай", добави той.

Гамбъл, който е дом на по-малко от 500 души, се намира на северозападния нос на остров Сейнт Лорънс и е на около 80 км от Чукотка. Това означава, че е по-близо до Русия, отколкото до континенталната част на Аляска. Жителите на Гамбъл могат да видят Сибир от другата страна на морето.

В Русия образуваха първо дело за заобикаляне на мобилизацията

В южния руски град Пенза тази сряда бе образувано първото наказателно дело за избягване на мобилизацията, съобщи правозащитникът Павел ...

Служител на местния град съобщава пред новинарския канал KTUU, че първоначалната дестинация на руснаците е била град Егвекинот в североизточна Русия. След като са акостирали на американския бряг, те са били отведени от острова за "проверка и скрининг" към Анкъридж, най-големия град в Аляска.

На пресконференция в сряда губернаторът на Аляска Майк Дънливи заяви, че пристигането на руснаците било изненада. "Не очакваме непрекъснат поток от лица. Нямаме индикации, че това ще се случи, така че може да е еднократен случай", добави той.

Сенаторът Дан Силъван обаче предупреди федералните власти да подготвят план в случай на по-голям наплив на руски граждани през Беринговия проток към Аляска. „Този инцидент показва две ясни неща. Първо, руснаците не искат да се бият в агресивната война на Путин в Украйна. Второ, предвид близостта на Аляска до Русия, нашият щат играе ключова роля да обезпечи националната сигурност на Америка“, заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка