Можем ли да променим размера на гумите?

23893
Можем ли да променим размера на гумите?
Снимка: unsplash.com

Като шофьори знаете, че всяко едно превозно средство, включително и вашето е оборудвано с точния размер гуми, предварително определен от производителя. 

Затова винаги се съобразявате с препоръките на производителя и купувате гуми, размерът на които са препоръчани от него.

Но понякога се питате дали не можете да промените този размер, за да подобрите външния вид на автомобила или за да намалите разходите за закупуване на гуми и джанти.

Всъщност, възможно е да го направите, но трябва да сте много внимателни и да запазите общия диаметър възможно най-близо до оригиналния размер.  

Как да откриете еквивалентен размер гуми?

Най-лесният начин е да използвате т. нар. “калкулатор гуми”, какъвто можете да откриете на страниците на почти всички водещи онлайн магазини за продажба на гуми.

Калкулаторът е онлайн инструмент, чрез който можете бързо и лесно да сравните оригиналния и еквивалентния размер гуми и джанти.

Този инструмент ви позволява да изчислите и сравните диаметъра на гумата, ширината на протектора, височината на профила и обиколката на оригиналния и взаимозаменяеми размер гуми.

В допълнение, инструментът калкулатор гуми определя разликите в потенциала на скоростта на скоростомера, отчита промяната в клиренса и разликата в броя обороти на километър.

Как да използвате този онлайн инструмент?

Използването на калкулатора е изключително лесно и бързо. Това, което се иска от вас е да влезете в любимия си онлайн магазин за гуми и да откриете къде се намира.

След като го сторите трябва в полето “Стар размер” да посочите размера на гумите, с които сте в момента.

Сигурни сме, че знаете къде да го откриете, но нека го кажем и ние. Размерът е отпечатан на страничната стена на гумата и представлява дълга поредица от цифри и букви.

Следващата стъпка е в полето “Нов размер” да посочите размера, с който искате за замените оригиналния размер гуми.

Щом зададете и двата размера, калкулаторът за гуми ще извърши сравнението, ще изчисли автоматично разликите в диаметрите и ще ви покаже резултатите веднага.

Ако след изчислението инструментът покаже разлика в диаметъра на оригиналния и новия размер гуми над 3%, това означава, че новият размер гуми не е подходящ и трябва да се насочите към избор на друг размер гуми.

Ако разликата е под 3%, тогава можете да закупите и промените размера на гумите.

Какво трябва да вземете под внимание при промяна на размера?

За да е безпроблемна промяната на размера, освен с допустимата разлика в диаметъра е важно да се съобразите и с тегловия и скоростен индекс на новите гуми, които искате да закупите.

Казваме това, тъй като ако тези два индекса не отговарят на характеристиките на превозното ви средство, това може да причини проблеми със скоростта или проблеми с пренасянето на тежки товари.

Добре е също така да се уверите, новият размер отговаря на размера на джантите. Ако това не е така, трябва освен размера на гумите да промените и размера на джантите.

Налага се да го направите, тъй като ако използвате твърде големи джанти, това може да причини триене на гумите, което да доведе до тяхното спукване или до проблеми с окачването.

Проверете и дали след монтажа на новия размер гуми ще имате достатъчно място за поставяне на вериги, ако това се наложи. 

И последно. Добре е да знаете, че всяка промяна на размера на гумите, дори и тя да е допустима може да доведе до различни промени като промяна на сцеплението, разхода на гориво, нивото на шум и т.н., т.н.

Така например, ако монтирате по-широка гуми ще си гарантирате по-добро сцепление на суха настилка, което е страхотно, но едновременно с това по-широките гуми увеличават разхода на гориво и съпротивлението на търкаляне.

По-тесните гуми пък са по-евтини като цена и се справят добре при зимни условия, но пък не са толкова атрактивни и е възможно да окажат влияние върху скоростта, която развивате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com