Бежанците са шанс за икономиката на Германия

9404
Бежанците са шанс за икономиката на Германия
Снимка: Getty Images/Guliver

Томаш Будниковски - професор по икономика в Западния институт в полския град Познан

Германия се нуждае от имигранти заради бързото застаряване на населението и все по-очевидния недостиг на работна ръка.

Едва 10% от от бежанците, влизащи в Германия, попадат под контрола на властите

Това е твърде малко, за да има каквато и да е сигурност на границите, предупреди синдикатът на граничните полицаи в Германия, съобщава ...

Преди няколко дни Ангела Меркел изнесе реч, по време на конгреса на ХДС, чийто съпредседател е тя. Германският канцлер трябваше да е наясно с това, че нейните думи няма да окажат влияние само по реките Рейн и Елба, но също така и в много европейски страни. Правилно очаквахме, че голяма част от речта на канцлера ще бъде посветена на проблема с бежанците. Човек би могъл да остане с впечатлението, че тя би могла, доколкото е възможно, да удовлетвори и двете упорито противостоящи си се страни по отношение на масовия приток на бежанци – тези, които се противопоставят на тяхното настаняване в Германия, както и тези, които виждат в мигрантите възможност за решаването на проблема със застаряването на Германия. Меркел не се огъна под натиска на баварския коалиционен партньор, който настоя администрацията да определи максимално допустим размер на миграцията, но обяви постепенното намаляване на приетите бежанци.

По време на цялата реч се усещаше убеждението, че Германия като страна, ще бъде в състояние да се справи с миграцията. Човек остава с впечатлението, че Меркел иска да успокои значителна част от нейните сънародници, които приемат неблагоприятно нарастващия брой чужденци.

Беда или надежда

В същото време масовата имиграция може да бъде безпрецедентна възможност за германската икономика по най-малко две причини: първата е бързото застаряване на обществото, а втората - все по-явният недостиг на работна ръка. Миналата година броят на хората в трудоспособна възраст (15-64 г.) е намалял с 280 000. Както прогнозират демографите, за текущата и следващата година спадът ще бъде до 320 хиляди. Ако няма приток на чуждестранни работници през следващите десет години, броят на заетите ще намалее с 4,5 милиона, а икономическият растеж ще се забави от сегашното ниво 1,5 до 0,5% годишно. Смята се че, ако това се случи, ще бъде невъзможно да се поддържат социалните помощи на сегашното високо ниво. Условие за запазването на стандарта на живот е да се постигне такова състояние, при което броят на чужденците ще съставлява 1/5 от местните жители на страната.

Разбира се, че е трудно да се предскаже дали ще се забави темпото на притока на бежанци. Анализаторите, които изучават процесите, протичащи на германския пазар на труда се надяват, че това няма да се случи. И те знаят за какво става дума. Достатъчно е да се припомни интервюто, което хамбургският „Die Zeit“ направи с ръководителя на известния Ifo икономически институт в Мюнхен Ханс Вернер Зин. В него той заяви, че условие за запазване през 2035 година на текущото отношение между броя на хората в пенсионна възраст и популацията като цяло е да бъдат приети около 32 милиона мигранти, защото голяма част от тях са в трудоспособна възраст.

Die Welt: Политическата съдба на Меркел е в ръцете на ИД

Германският канцлер Ангела Меркел е загубила контрол над ситуацията с бежанците. В същото време от неразборията с идентификацията на им...

Разходи, разходи, разходи

Притокът на толкова много чужденци, предполага значителни разходи. Те са свързани най-вече с осигуряването на подслон на новодошлите, храна, здравни грижи, както и действия за тяхната постепенна по-широка интеграция. Най-важното определено е ученето на език и по-нататъшното обучение или преквалификация.

Смята се, че германският данъкоплатец ще плати около 12 хиляди евро годишно за всеки човек, който реши да обвърже бъдещето си с неговата страна. Докато новодошлите успеят да си намерят някаква работа, техните годишни разходи за оставане в страната ще нарастват във връзка с техните социални помощи. Това означава допълнително 7000 евро годишно на имигрант.

Значителни суми ще трябва да бъдат изразходвани за помощи при безработица. Досегашният опит с миграцията показва, че в началния период делът на чужденците, които имат проблеми с намирането на постоянна заетост, е особено висок. Докато в средата на тази година, процентът на безработица сред германците беше само 5,4%, то сред чужденците този процент беше 8.

Въпреки това, може да се предположи, че това положение постепенно ще се подобри заради доброто състояние на икономиката на Германия, от една страна, и перспективите за следващата година за нарастване на търсенето на работници, и то не само на специалисти от висока класа, от друга. „Нашите предложения достигат един милион работни места“, каза наскоро в интервю ръководителят на една от най-големите агенции по заетостта.

Австрия не може да приема повече от 100 000 мигранти на година

Вицеканцлерът на Австрия заяви днес, че страната му не може да приема повече от 100 000 мигранти на година, предаде Ройтерс, цитирана о...

Инвестицията на века

Въпреки тези огромни разходи, изглежда, че икономистите са прави - приемът на бежанци, който е възприеман като изгодна инвестиция, може да гарантира поддържането на германския данъкоплатец. Изглежда, че антимиграционните ексцесии и демонстрации, които виждаме през последните седмици по улиците на градовете в Германия, не са убедили германските политици да променят стратегията си в това отношение. Германските икономисти все още укоряват властите в страната за погрешното решение за отказ поляците и гражданите на другите бивши комунистически държави-членки да бъдат приемани незабавно на работа след присъединяването им към Европейския съюз.

Този път може да се очаква, че политиците ще се вслушат в специалистите. Освен това, изглежда, че значителна част от германците осъзнават, че масовата миграция трябва да се разглежда не като необходимо зло, а, както казват някои експерти, като възможността на века.

Rzeczpospolita

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари