Идва ли краят на хегемонията на долара?

11931
Идва ли краят на хегемонията на долара?
Снимка: Maklay62 / Pixabay

Валутните резерви вече не могат да бъдат изграждани само на базата на доверие - те трябва да бъдат обвързани с реална стойност, независимо дали става въпрос за злато, петрол и т.н. Системата от Бретън-Уудс (международна система за организация на валутните курсове и търговските разплащания) губи своята актуалност. Това заяви Андрей Кочетков, водещ анализатор в отдела за глобални изследвания на „Откритие инвестиции“, пред информационна агенция Prime, предаде БГНЕС.

"Основната световна валута се е променяла неведнъж. По времето на златния стандарт всички изчисления бяха еднакви, а валутите - равностойни. Но в началото на 70-те години на ХХ век доларът се откъсна от универсалната мярка за стойност и се превърна в единна валута за плащанията за петрол. След това се появи въпросът за доверието в резервните валути и в световната финансова система като цяло. Самите средства не са под формата на банкноти, а са поставени в сметки в чуждестранни централни банки или като държавни задължения в чуждестранни депозити. Затова всеки опит да се замразят тези средства или да се използват без съгласието на собственика им е акт на нарушаване на доверието в рамките на установената глобална финансова система", каза анализаторът.

САЩ признаха: Русия наистина се отказва от долара

Делът на щатския долар в руския износ за първи път е спаднал под 50%, пише американската агенция Bloomberg, позовавайки се на данни от ...

Саудитска Арабия обмисля да използва юан за уреждане на петролни сделки с Китай, а Русия и Индия водят диалог за механизъм за търговски разплащания рупии-рубли. Западното обществено мнение като цяло е склонно да прогнозира отслабване на хегемонията на долара на световния петролен пазар.

Евентуалното преминаване от долар към юан в търговията с Китай от страна на саудитската Арамоко - компания с приходи от над 350 млрд. долара - ще окаже влияние върху световния пазар на търговия с енергийни суровини. "Това ще бъде истинска експлозия. Така че подобни прогнози в западните медии приличат по-скоро на предварително подготвени тестови сигнали", казват експерти.

Според някои проучвания цикълът на доминиращата международна валута на една държава обикновено е около 100 години. Ако тази гледна точка е вярна, то от създаването на Бретън-Уудската система през 1944 г. досега за хегемонистичния цикъл на дивидентите на долара е останало много малко, за да падне.

Системата на "петродолара" датира от 1973 г., когато САЩ успешно вграждат долара в "централната нервна система" на световната икономика и се превръщат в "доминираща сила" в нея. Въпреки това всяка хегемонна парична система е обречена да се срине един ден. Както се казва, валутата е обречена да загине по своя собствена вина, което означава, че ако силата на самата валута се преекспонира, това в крайна сметка ще доведе до неминуема промяна в световната парична система и до цикъл на ребалансиране.

Мария Захарова: Под съмнение е целесъобразността от използването на долара

Последните действия на САЩ поставят под съмнение целесъобразността на използването на долара и платежните системи, контролирани от Запа...

В краткосрочен план основният проблем за долара ще бъдат растящите разходи за поддържане на съществуващата система за САЩ, а относителният спад на националната сила затруднява Америка да задоволява едновременно предпочитанията на няколко големи страни производителки на петрол в Близкия изток.

В средносрочен план основното предизвикателство пред САЩ е, че самият петрол като изкопаем енергиен източник постепенно губи доминиращата си роля в контекста на "въглеродната неутралност". Това ще доведе до промяна на облика на петродоларовата система, за да продължи да съществува, или поне частична замяна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари