X
 
 

Какво преживях в Аушвиц? Записките на 14-годишната Шайнди

6698 11
Какво преживях в Аушвиц? Записките на 14-годишната Шайнди
Снимка: Getty Images/Guliver
Пролетта на 1944 г. 14-годишната Шайнди от Унгария е депортирана в концлагера Аушвиц. Почти цялото ѝ семейство е избито. С риск за живота си, тя води дневник и документира ужаса в лагера на смъртта. Част от нейните спомени са предадени в материала на Deutsche Welle.

Шайнди Милър-Еренвалд е родом от Унгария. Но днес живее в Израел. През пролетта на 1944 година тя е депортирана в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Тогава Шайнди е на 14 години. Там избиват почти цялото ѝ семейство. Момичето също се намира в смъртна опасност, но въпреки това събира сили да запише преживяванията си в дневник.

Лидерът на ЕНП счита, че Русия изкривява историята за Втората световна война

Членът на Европейския парламент от Европейската народна партия Манфред Вебер обвини Русия в опит да пренапише историята. Дискусията по ...

"Скоро ще си отида от този свят"

"Едва сега съм в състояние да разкажа на света своята история", споделя Шайнди Милър-Еренвалд, която днес е на 90 години. "Скоро ще си отида от този свят и не искам избитите хора да потънат в забрава", казва тя. От освобождаването на концлагера Аушвиц-Биркенау изминаха 75 години. А Шайнди е сред последните живи свидетели на Холокоста.

Ужасът, преживян в лагера, тя е описала на 54 страници. Този ужас, отнел живота на почти цялото ѝ семейство и на стотици хиляди други евреи, избухва през март 1944 година, когато нацистите влизат в Унгария. Германските войски окупират и градчето Галанта (днес в Словакия), където тогава живее цялото семейство на Шайнди. Евреите веднага са подложени на тормоз, отнемат им правата, натикват ги в гето. Шайнди описва всичко това в дневника си. В деня, когато я депортират, тя отбелязва: "Стягаме се. Всеки е грабнал по нещо. Бързо, бързо! Трябва да изнесем колкото е възможно повече неща... Вратата шумно се затръшва. Чувам прещракването на ключа в ключалката... Сърцето ми се къса". На друг лист Шайнди пише: "Мама ни накара да облечем колкото се може повече дрехи. Сложих четири рокли една върху друга".

По онова време в Галанта живеят 4000 души, 1200 от които са евреи. В края на Първата световна война градчето принадлежи към Австро-Унгария, през 1920 става част от Чехословакия, а през 1938 отново е част от Унгария. В семейство Еренвалд се говори на унгарски, немски и словашки. Бащата Леополд търгува с вино, а майката Сесилия помага в семейния магазин. Шайнди има две сестри и четирима братя. Двама от тях се сражават през Втората световна война на Източния фронт.

Русия празнува 75 години от края на обсадата на Ленинград (ВИДЕО)

Русия отбелязва 75-годишнината от края на обсадата на Ленинград, отнела живота на 800 000 души през 1941-1944 година. Тържествата започ...

След като опразват къщата, тя и цялото ѝ семейство са натикани в един конски вагон, за да бъдат депортирани. Шайнди и семейството ѝ лежат на пода. Тъмно е. Претъпкано. Въздухът не достига. Никой не знае накъде ги карат. Страхът расте от минута на минута. Всичко това е описано от Шайнди на отделни листчета, които тя скрива под роклята си. "Хората викат, изричат имената на близките си, всеки търси някого. Ние питаме дали някой е виждал баба. Вагонът отново се разтриса, локомотивът надува свирка и влакът потегля. Мъжете се молят, целият вагон плаче".

След кратък престой в междинен лагер, смъртоносното пътешествие продължава към Аушвиц-Биркенау. Там нацистите правят "селекция": почти цялото семейство, освен Шайнди, е изпратено в газовите камери. Нея обаче я оставят жива, за да работи в една оръжейна фабрика. Шайнди взима със себе си омачканите и вече разпадащи се страници от дневника. По време на смените си във фабриката тя събира от пода изхвърлени картотечни бланки, върху които преписва записките си.

"Нещо такова не бива дори да се сънува"

"Боли ме гърбът. И ръцете ме болят. Няма нужда да се обличам сутрин. Спя с дрехите. Много искам да се изкъпя, но няма вода. Колко хубаво щеше да бъде, ако всичко това беше някакъв кошмарен сън. Но не, нещо такова човек дори не бива и да сънува".

С риск за живота си Шайнди успява да укрие дневника чак до освобождаването си от лагера през пролетта на 1945 година. От цялото голямо семейство накрая оцеляват само Шайнди, по-голямата ѝ сестра Жити и брат им Йезезиел.

Actualno.com

Етикети:

 • Марто Николов 5 Марто Николов преди 4 седмици Профил на трол?
  А кога ще напишете за геноцида на 15 милиона цивилно германско население предимно жени и деца и стари хора изнасилени и колени от Болшевишките пияни орди демони с промити мозъци от сатанинската пропаганда на руски евреи които пък бяха спонсорирани от американски евреи и всички ционисти до един!? 14/88
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  ном. 13 не е нормален! сигурно е за психиятрия!!!бомбата е 6 юни! алооооо, малоумник!!! А само др. Зорге е предупредил за войната Ворошилов, но сталин ,ТЪПАНАРЪТ казал ,че не е вярно. Женева, Архивите! !!там не знаете френски език, езикът на аристокрацията на Европа, англ. език е производна от 14 век
 • Димитров 4.1 Димитров преди 4 седмици Профил на трол?
  изобщо не е първи д-р Зорге, а първи е групата на д-р Александър Пеев, който получава инфо от д-р Никола Сакаров таен съветник на Царя, който споделил с него наученото от Хитлер. Естествено, Москва е уведомена веднага, но Сталин не реагира дори след инфо от д-р Рихард Зорге...имали били мирен договор за ненападение !!! за това се счита, че Сталин е търсил тази война, за да заграби балтийските стра виж още ›› ни и Полша, и да изчисти СССР от евреи и свои противници...!!!
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  а, българите в албания/ арнаутия/ им казвали- мръсни бугари!!!!!!!!!!!!!!!¡!!!???????????
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Моляяяяяя, а кой ни убиваше в Пловдив- 1969, след като Гешев е бил в Хисар, с рус. и други бодигардове? Моят дядо, Стойо Стоев? Бил паднал от коня!!!!!! Моят баща Атанас Стоев, след него пребит!!В Пловдив!!!Сигурно има умни хора , които да пазят България, както моите дядовци и баща ми! Поръчка на някой македонец от 1960 томов, на който днес внукът му ,красимир томов продавал Бълг. паспорти за 50 виж още ›› 00 евро на циганите от косово
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  във берн! да, видяхме го! беше много депресиран, като предишният наско, който говореше само със сърбите отФранция и изобщо не се интересуваше от Българите във Швейцария! ще видим тогава!!!
  : 1 !
 • Марги Драганова 1 Марги Драганова преди 4 седмици Профил на трол?
  А защо не пуснете спомени, какво е преживял японския народ при бомбардировките над Хирошима и Нагасаки? Май нещо не ви изнася или поне не дават грантове за такива неща...
 • дядото на баба Марги 1.1 дядото на баба Марги преди 4 седмици Профил на трол?
  Дърто, тия две бомби спасиха десет пъти повече животи!
  : 13 !
 • Марги Драганова 1.2 Марги Драганова преди 4 седмици Профил на трол?
  Дъртьо, пишеш това, щото не знаеш пък избиването на евреи колко живота спасява. Я да бяха направили и Сорос на сапун, дали нямаше днес да е къде-къде по-добре. :))) И е редно да обясниш по кой писан и неписан закон, по кои международни правила могат да бъдат изпепелени стотици хиляди цивилно население! ... А можеш ли коментира , например писмото на американски войник, изпратил на близките си чере виж още ›› п на японец и в което писмо съобщава, че "японците били всъщност междинния стадий между човека и маймуната"? И да те попитам, ако наистина мислиш като тия американци, то българина между какво и какво е междинен стадий, щото като гледам твоята глупост...
  : 14 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Прав е дядото, японския народ първи обявява война, а двете бомби не само спират войната, но спират и съветското настъпление от север иначе Япония можеше да бъде разделена както днес Корея.
  : 9 !
 • дядото на баба Марги 1.4 дядото на баба Марги преди 4 седмици Профил на трол?
  Дърто, хапеш ръката дето те храни! Забрави ли, че Ленин и СССР са еврейски проект? Кибук = колхоз!
  : 9 !