Китай нареди държавните компании да наемат освобождаваните от армията военнослужещи

6130
Китай нареди държавните компании да наемат освобождаваните от армията военнослужещи
Снимка: Getty Images/Guliver

Китай нареди държавните компании да наемат освобождаваните от армията военнослужещи

Китайската централна власт е наредила на държавните компании да приемат огромния брой войници, които ще бъдат съкратени като част от военната реформа, оповестена от президента Си Дзинпин миналия септември. Той обеща да намали 2,3-милионната армия с 300 000 души.

Разследват за корупция директора на голям мобилен оператор в Китай

Централната комисия на Китайската комунистическа партия по проверка на дисциплината започна разследване на дейността на председателя на...

„Настаняването и приемането на бивши военнослужещи е свързано с цялостната картина на военната конструкция, социалната хармония и стабилността“, съобщи вестникът на Народната освободителна армия, цитирайки Комисията за управление на активите и администрацията и Министерство на гражданските въпроси.

Това може да се окаже сериозен удар на държавните компании, които вече освобождават служители с цел да станат по-конкурентни в момент на свиване на бизнеса. Държавните компании за петрол, въглища, стомана, електричество и цимент претърпяха сериозни загуби през последните две години, докато китайската икономика се забавяше.

„Аз очаквам някои държавни компании да кажат „не“ или да намерят начин да се противопоставят на новата заповед. Много от тях не са в позиция да наемат нови служители“, коментира Джефри Кротал от хонконгския China Labor Bulletin.

Има сигнали, че правителството очаква известна съпротива от страна на компаниите, а държавните медии съобщават, че правителството вече е взело мерки срещу очакваното недоволство от компаниите.

За пръв път Китай прие закон за борба с тероризма

Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители (постоянно действащият орган на парламента) одобри днес първи...

Вестникът на армията посочва, че държавните компании не трябва да изтъкват никакви „дискриминационни документи“ относно бившите военнослужещи или да ограничават броя им.

Директорите на държавните предприятия вече се намират под зорък контрол през последните години, заради антикорупционните усилия на Пекин, довело до проверки на дейността на компаниите. Това означава, че изпълнителните директори директно няма да откажат да включат бившите военни в редиците на своите служители.

Но, според Кротал, има практически проблеми пред прилагането на плана, защото много от държавните компании вече не наемат нови служители, а вместо това сключват договори с подизпълнители за услугите изискващи нова работна ръка. Освен това десетки компании, контролирани от регионалните и местни власти не са на печалба от месеци и дори години, и са зависими от вливането на средства от местната администрация, за да останат платежоспособни.

Ако бъдат принудени да наемат още служители, компаниите най-вероятно ще се нуждаят от допълнителна финансова помощ, за да плащат заплати на бившите военни. Това ще означава, че правителството ще продължи да бъде отговорно за издръжката на бившите военнослужещи, макар те да са свалили униформата и да са преминали към работната сила.

Финландски компании връщат производството си от Китай във Финландия

Преместилите производството си в Китай финландски компании са започнали да се завръщат във Финландия. В Азия са се преместили производс...

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари