Пет неща, които научихме от срещата на Ким с Тръмп

3327
Пет неща, които научихме от срещата на Ким с Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Третата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун от последните засега събития в настоящата фаза на Студената война взриви всички блокбъстъри - съспенс, театралност и кулминация - но далеч от нормална среща.

От събитието няма официално комюнике, което оставя наблюдателите да тълкуват индивидуалните изявления на двете страни, независимо дали от самите лидери, или чрез публикации в медии.

По този повод агенция France Presse, цитирана от БГНЕС, с пет извода от събитието през уикенда.

Какво следва?

След едночасова среща Тръмп обяви, че двамата са се съгласили да подновят преговорите на работно ниво по ядрената програма на Севера, блокирани след срива на втората им среща в Ханой през февруари. "През следващите две или три седмици," каза Тръмп, екипите от всяка страна "ще започнат работа, за да видят дали могат да направят нещо".

Държавните медии на Севера бяха по-малко обстоятелствени, съобщавайки, че двете страни ще преследват "продуктивни диалози" и описвайки дневния ред като двусмислена "денуклеаризация на Корейския полуостров".

Анализаторите обаче твърдят, че срещата в демилитаризираната зона е отвела двете страни малко по-далеч, отколкото те бяха след тяхната първа среща в Сингапур миналата година, когато се съгласиха, че ще има последващи преговори - и да се постигне споразумение ще отнеме много време.

Кой ще вземе участие?

Държавният секретар Майк Помпео ще "оглави" американския екип и ще избере членовете си, каза Тръмп, въпреки многократните искания на Пхенян за отстраняването му от процеса.

Според съобщения сред преговарящите от Северна Корея е имало чистка - с поне един отстранен. След срива на втората среща на върха, Тръмп потвърди, че "главният преговарящ" е оцелял, добавяйки: "Надявам се, че и останалите също". Но двамата главни мъже в полезрението на южнокорейските медии отсъстваха в неделя.

Състоя се историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун

Състоя се историческа среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Те се срещнаха в демилитариз...

Беше ли това среща на върха? Ще има ли още?

Импровизираната среща - набързо организирана след поканата на Тръмп в Twitter към Ким ден по-рано - предизвика нов дебат за това как точно да бъде наречено събитието. Вестник The Wall Street Journal го описа като "спонтанна среща на върха", докато Washington Post го нарече "частни разговори". Бивш южнокорейски дипломат каза пред AFP, че това е "гъвкав" въпрос, като се има предвид неконвенционалния начин, по който беше организирана срещата. „Можеш да го наречеш както поискаш“, поясни още той.

Тъй като двамата лидери се срещнаха три пъти за малко повече от година и двете страни очевидно вземат това насериозно, могат да се очакват още срещи.

Ще посети ли г-н Ким Вашингтон?

Тръмп каза, че е поканил лидера на Северна Корея - притежател на множество ядрени оръжия и ракети, способни да достигнат до всяка точка на американския континент - да посети Белия дом.

Русия и САЩ ще преговарят за удължаване на ключов ядрен договор

Русия и САЩ са възложили на външните си министри да започнат преговори за удължаване на ядрения договор СТАРТ. "Но не можем още да каж...

Гостуването на Ким във Вашингтон ще бъде грандиозно и ще бъде първо по рода си в драматичната поредица от безпрецедентна дипломация, въпреки че Тръмп заяви, че посещението ще се случи "в подходящ момент".

Пхенян отдавна иска да бъде третиран като равностоен на Вашингтон, но докладът за срещата не споменава за Тръмп, който кани Ким в американската столица. Това предполага, че Тръмп може да е изразил по-скоро бъдещи стремежи, отколкото да е отправил официална покана.

Кой на кого е приятел?

Тръмп многократно е наричал севернокорейския лидер приятел, като стигна дотам, че каза, че са "влюбени" и срещата в демилитаризираната зона, изглежда, е някакъв вид проява на... взаимна привързаност. Ким каза на Тръмп, че техните "добри лични взаимоотношения" са го накарали да приеме спонтанното предложение на Тръмп за среща.

Тръмп също нарече Мун Дже Ин свой "приятел" в неделя, което може да е индикация за подобряване на отношенията с южнокорейския президент, след като той помогна за уреждането на третата среща с Ким.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари