Разсекретени документи на ФСБ разкриват жестоки експерименти на нацистки лекари в Крим

14518
Разсекретени документи на ФСБ разкриват жестоки експерименти на нацистки лекари в Крим
Снимка: Getty Images/Guliver

По време на нацистката окупация на Крим във Великата отечествена война лекарите на Хитлер са експериментирали върху военнопленници и цивилни съветски граждани – изрязвали са бъбреци и кръвоносни съдове на хората, източвали са кръв за ранените германски военни. За това свидетелстват архивни материали, разсекретени от отдела на ФСБ за Република Крим и Севастопол, с които РИА Новости се е запознал.

Сред тези документи има специално съобщение „За зверствата на германските окупатори срещу военнопленници и цивилни в град Симферопол“, изпратено на 24 април 1944 г. от началника на съветския отдел за военно контраразузнаване СМЕРШ на 51-ва армия полковник Александър Никифоров, адресирано до началника на отдела СМЕРШ на 4-и украински фронт генерал-майор Николай Ковалчук, както и заключение на фронтовото военно контраразузнаване върху материалите за разследване на тези зверства.

Германия обвини жена-нацистка, бивш секретар концлагер

Повдигнати са обвинения към бивш секретар на нацистки концентрационен лагер за съучастничество в убийството на 10 000 души, информира А...

„Разследването, проведено по същество, установи, че германските лекари, със знанието на своето правителство, са извършвали нечувани зверства, нарушавайки всички международни закони и човешки норми - те са провеждали „научни“ работи и всякакви експерименти върху руски военнопленници и цивилни с последващи убийства", пише Никифоров.

Бившият служител на прокуратурата от главното лечебно заведение в Симферопол, Първа съветска болница, Иван Галкин, разказва на военните служители на контраразузнаването за зверствата на нацистите. По време на окупацията на Крим от нацистите той е работил като медицински експерт „в лазарета на германските военновъздушни сили“, който се намирал в сградата на тази болница.

Прокуратурата се оглавявала от главния лекар, доцента на Берлинския медицински институт, Готфрид Кюнтер, а негов помощник е бил Оскар Шулц. Според специалния доклад тези двама лекари, „в допълнение към основната си работа като патолози, са извършвали и „научна работа“- Кунтер като специалист по бъбречната система, а Шулц - по съдовете.

Според показанията на Галкин, Кунтер е държал осем съветски военнопленници в лазарета, над които е експериментирал тайно от руския персонал. „Галкин многократно е виждал как Кунтер е вляизал сутринта в това мазе със спринцовки, очевидно за някакви инжекции“, се отбелязва в специално съобщение.

Веднъж близо до мазето, където се държали военнопленниците, те намерили бележка. „Ние сме тук, обречени да умрем, правят се експерименти с нас, поставят ни мистериозни инжекции“, цитира съдържанието му Галкин.

Мъж, преживял медицинските експерименти на нацистите, страда от ужасно главоболие

През последните дни стотици снимки на хора, които държат надпис "Ние помним" се появиха в социалните мрежи. Всичко това беше подготовка...

През януари 1942 г. свидетел видял в секционната зала на легло, под което имало голяма локва кръв, труповете на двама младежи на 17 години, облечени в цивилни дрехи. Наблизо имало два буркана с бъбреци. Според Галкин, когато изследвал телата, той открил коси разрези в областта, от която е най-лесно да се изрежат бъбреците. В същото време той отбелязва, че органите са били отстранени от напълно здрави хора.

Няколко дни по-късно на същото място Галкин видял още няколко трупа, облечени в униформата на Червената армия. А през следващите месеци няколко души, включително Галкин, след нощната смяна на нацистките лекари станали очевидци на погребението на трупове в специални ями.

„Имаше случаи, когато се виждаха непочистени и несъблечени трупове, като освен обичайните разрези за отстраняване на бъбреците, имаше и разрези на шията по протежение на сънната артерия. В такива случаи са забелязвани, освен буркани с бъбреци, буркани с парчета кръвоносни съдове с мускули на врата и неизгорели остатъци от дрехи, очевидно дрехите са изгорени“, се казва в специалния доклад. В секционната стая понякога имало бутилки с етер и хлороформ, както и респиратор, тоест всичко, което е необходимо за анестезия по време на операции, а не за работа върху трупове, пише началникът на военното контраразузнаване на 51-ва армия.

Други свидетели твърдят, че германските хирурзи са държали група от 35 съветски военнопленници, от които е взета кръв без тяхното съгласие за техните ранени войници и офицери. "Същите военнопленници са били тествани за действието на тропакокаин като упойка. Тропакокаин се поставя в каналите на гръбначния стълб чрез инжектиране в прешлените. След инжекциите настъпва продължителна атрофия на крайниците до около 20 дни," се казва в съобщението.

Две седмици след телеграмата на Никифоров главният криминалист на 4-и украински фронт Исак Шустер, заедно с военни, е отворил гроба близо до оградата на Първа съветска болница, където нацистите погребвали труповете на хора, убити от Кунтер и Шулц.

Счетоводителят на Аушвиц вече е покойник

Оскар Грьонинг, бивш служител от охраната на нацистката СС служба, известен като "Счетоводителя на Аушвиц", почина на 96-годишна възрас...

Докладът за съдебномедицинската експертиза на ексхумираните останки също е публикуван. "След изкопаване на дълбочина около половин метър бяха открити скелетни кости от 3-4 трупа, като на същата дълбочина имаше и още един ред човешки кости. Така в тази яма бяха заровени 10-12 трупа. Сред костите в гроба бяха открити и отделни органи", се отбелязва в документа.

„Скелетите принадлежаха на лица на възраст 15-30 години... Частите от вътрешните органи, намерени в гроба, според тяхната плътност показват, че те (органите), след като са били отстранени, са били третирани с фиксираща течност (формалин) ", пише Шустър в заключението към документа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...