Руската гледна точка за "Открито небе" - САЩ не искат партньорство

2797
Руската гледна точка за "Открито небе" - САЩ не искат партньорство
Снимка: iStock/Guliver

В четвъртък вечерта Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от договора "Открито небе" (ДОН), като по този начин унищожи още един стълб на международната сигурност - след Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег (ДРСМО). Това е поредният американски демарш, заплашващ стабилността на света, категоричен е Андрей Коц в материал за руската държавна информационна агенция РИА Новости, предаде БГНЕС.

Без шпионаж

Прозрачност на военните действия, изграждане на доверие, яснота и сигурност - тези и други големи слова прозвучаха на 24 март 1992 г. в Хелзинки при подписването на "Открито небе". Заедно с Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа (CFE) и Виенския документ от 1999 г., това споразумение имаше за цел да внесе яснота в сферата на конвенционалните оръжия в евроатлантическото пространство. Русия го ратифицира през май 2001 г.

Оттогава специални самолети на руските ВВС редовно прелитат над военни съоръжения в Съединените щати и НАТО, а членовете на Северноатлантическия алианс получават достъп до руското въздушно пространство. Без шпионаж - на борда на инспектиращите самолети винаги са били офицери от "приемащата страна".

Арсеналът на бордовите инспектори беше доста скромен в сравнение с оборудването на съвременните разузнавателни самолети.

Съдбоносен полет

Договорът, основан на принципа "довери се, но провери", за първи път се срина през август 2017 година. Тогава избухна сериозен скандал в американските медии и социалните мрежи на фона на материали на CNN за полет на руски военен самолет над Капитолия, Пентагона, Белия дом и тайния правителствен бункер "Маунт Уедъ"р близо до американската столица.

Руският наблюдателен борд Ту-154М Лк-1 прекоси строго секретната зона на въздушното пространство в района на Белия дом на надморска височина само около хиляда метра. Пентагонът трябваше търпеливо да обясни на развълнуваните американци, че става въпрос за планиран полет съгласно Договора за открито небе и не представлява заплаха за националната сигурност.

Но отгласът от това остана и се превърна дори в политически. По това време мнозина в САЩ смятаха Доналд Тръмп за едва ли не шпионин на Кремъл и възприемаха всяко сътрудничество с Москва като предателство на държавните интереси. Американското вътрешно разследване обаче не успя да докаже връзките на президента с Русия и дискусиите за необходимостта да се оттеглят от международните договори отшумяха за известно време.

Спешна среща в рамките на НАТО заради поредното рязко действие на Тръмп - спрямо Русия

Посланиците на НАТО ще се срещнат спешно днес, 22 май, заради декларираното изтегляне на САЩ от Договора "Открито небе", предаде БГНЕС....

Формална причина

През 2019 година обаче, на фона на продължаващото влошаване на отношенията с Русия, американските политици отново започнаха да говорят, че "Открито небе" не е в национален интерес. Все по-често тази гледна точка беше изразявана и от президента.

Миналата есен The Wall Street Journal съобщи, че Тръмп вече е подписал документа и разрушаването на споразумението е само въпрос на време. Основният аргумент беше, че ДОН дава на Москва твърде широки възможности за събиране на информация за Съединените щати. В началото на април британският The Guardian, позовавайки се на собствени източници, заяви: "Вашингтон ще започне процеса на оттегляне съвсем скоро". И в края на месеца руското външно министерство също изрази притеснения по този въпрос.

"Експерти, които наблюдават развитието на ситуацията около споразумението, смятат, че във Вашингтон вече е взето решение. Ние правим подобни изводи въз основа на контактите ни с американците, като и с други членове на НАТО и с други страни по договора", каза руският министър на външните работи Сергей Лавров.

За срива на договора САЩ обвиниха Русия. Те твърдяха, че Москва е използвала забранено оборудване на инспектиращите самолети. Руската версия обаче е, че Пентагонът е бил изключително недоволен, че Москва може да получава информация за военната инфраструктура на САЩ и състоянието на американските въоръжени сили.

Доналд Тръмп: Оттегляме се от Договора „Открито небе“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната ще се оттегли от Договора „Открито небе“. Като причина за това той е обя...

Последен договор

Според военни експерти, интервюирани от РИА Новости, оттеглянето на САЩ от "Открито небе" няма да повлияе много на руската национална сигурност. Заместник-директорът на Института за политически и военни анализи Александър Храмчихин каза, че Русия вече така или иначе е в губеща позиция по отношение на страните от НАТО.

"Това споразумение е само формално равноправно, но всъщност не е. Оказва се, че те (страните от НАТО) могат да летят само над нас, а ние нямаме достатъчно квоти, за да летим над тях. Те са много, а ние сме сами. От военна гледна точка няма да загубим нищо, тъй като всичко, което е нужно, е отлично видимо и със спътници", обясни Храмчихин. „."

Факт е, че за всяка страна по договора са определени дадени квоти. Съединените щати и групи в състава на Русия и Беларус имат 42 полета годишно. Великобритания, Канада, Италия, Германия, Украйна, Франция и Турция имат по 12. Интересното е, че цялата квота не може да бъде използвана за полет само над една държава.

В момента вече съществува само едно военно споразумение между САЩ и Русия - Договорът за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите бойни оръжия (СТАРТ III). Срокът му изтича на 5 февруари 2021 година. Много е възможно след това и то да остане в историята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари