Тръмп се готви да сложи край на още един ключов международен договор

2370
Тръмп се готви да сложи край на още един ключов международен договор
Снимка: Getty Images/Guliver

Администрацията на Тръмп предприе стъпки към напускане на още един договор, сключен преди около 30 години. Документът е предназначен да намали риска от война между Русия и Запада, като позволи на двете страни да извършват разузнавателни полети над териториите на другия. Това заявиха американски представители, цитирани от вестник The Wall Street Journal.

Оттеглянето би означавало по-нататъшна стъпка към демонтирането на рамката за контрол на оръжията след Студената война, която вече е нарушена от прекратяването на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) и несигурната съдба на новото споразумение СТАРТ-3 за стратегическите ядрени оръжия между САЩ и Русия, което изтича през 2021 г.

Тръмп: Лидерът на ИД се е самоубил с жилетка с експлозиви (ВИДЕО)

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал Багдади се е взривил с жилетка с експлозиви, убивайки себе си и три от децата си. Това е стан...

Президентът Тръмп подписа документ, сигнализиращ за намерението му да изтегли САЩ от Договора за открито небе от 1992 г., заявиха двама американски служители. Белият дом не отговори на въпроси дали администрацията е решила да се оттегли от договора. Един от служителите заяви, че дискусиите продължават. "Всичко е възможно с този президент", заяви служителят.

Съюзническите държави, включително Украйна, настояват за запазване на Договора за отворено небе, който беше създаден с цел да повиши увереността, че страните не планират атака. Останалите страни твърдят, че всякакви спорове относно спазването на условията от Русия трябва да се решават чрез преговори.

„Договорът за открито небе е един от основните международни договори в областта на европейската сигурност и контрола над оръжията“, заяви Украинското външно министерство в изявление. „Украйна е заинтересована да поддържа и прилага настоящия договор“.

Критиците на Договора в администрацията обаче твърдят, че Русия се е намесила в американските наблюдателни полети, докато използва своите мисии за събиране на разузнавателни данни на територията на САЩ, пише още агенция "Фокус".

В по-рано стана ясно, че Русия е попречила на САЩ и Канада да извършат полет близо до военно учение в централна Русия на 20 септември, заявиха американски служители.

Тръмп критикува Apple заради функция на iPhone

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува шефа на Apple Тим Кук заради премахването на основния бутон от моделите на iPhone, съобщав...

Според информацията от САЩ руските служители са заявили, че въздушното пространство е затворено поради учения и пътувания от важни руски държавни служители в района. Съединените американски щати са се опитали да приспособят своя летателен план, за да отговорят на руските твърдения, че полетът може да застраши безопасността и твърди, че отказът е само оправдание за блокиране на достъпа, казват американските служители.

"Ние продължаваме да изпълняваме и изпълняваме изцяло задълженията си по договора, за разлика от Русия", заяви служител на администрацията на Тръмп, отказвайки да обсъжда бъдещето на пакта.

Руското посолство не отговори на искането за коментар, но руските служители по-рано заявиха, че напълно спазват договора и обвиниха САЩ, че го излагат на риск.

Припомняме, че произходът на договора "Отворено небе" може да се проследи до 1955 г., когато президентът Айзенхауер предложи двете страни да провеждат мисии за надзор над територията на другия. Това предложение обаче не е довело до споразумение.

Към края на Студената война администрацията на Джордж Буш-старши подписа Договора за „открито небе“ между бившите противници. Тридесет и четири държави се присъединиха към споразумението, включително САЩ, Канада, европейските нации, Русия и Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com