С Авдеевка Русия тръгна да обръща хода на войната в Украйна (ВИДЕО)

18739
С Авдеевка Русия тръгна да обръща хода на войната в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

След няколко месеца на упорита, но бавна украинска контраофанзива, руските войски започнаха ново настъпление. Те се съсредоточиха върху град Авдеевка, силно укрепен район, контролиран от Украйна, близо до столицата на Донецка област. Авдеевка се оказа стратегически "джоб", заобиколен от вражески позиции от три страни, пише The Economist.

Руските сили започнаха една от най-големите си офанзиви от миналата пролет насам и целта ѝ изглежда е да принуди украинците да спрат и Русия отново да поеме водеща роля. Прессекретарят на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна и специално на Таврийското направление Александър Щупун каза: "Врагът вижда в Авдеевка възможност да спечели значителна победа и да обърне хода на военните действия".

Значението на Авдеевка

Твърде рано е да се прецени дали това ще се превърне в основен фокус на нова офанзива на руските сили. Русия несъмнено е отделила значителни ресурси за нейното провеждане. Украински официални лица твърдят, че до 3 батальона са разположени срещу Авдеевка. Те са подкрепени от танкове, бойни машини на пехотата и самолети, които изстрелват прецизно управляеми бомби от голямо разстояние. Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак написа в Twitter: "Руснаците са хвърлили много усилия в тази посока. Те залагат на цифри".

Точно както за украинците беше изключително трудно да пробият добре укрепените отбранителни линии на врага през лятото, сега изглежда, че руснаците също търпят сериозни загуби в напредването си към Авдеевка: Горящи танкове и много жертви: Руският напън към Авдеевка и Купянск (ВИДЕО и СНИМКИ). Когато колони от бронирани машини започват да се движат напред, те първо се натъкват на минни полета, а след това по тях се открива артилерийски огън под управлението на дронове. Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски написа в Телеграм: "Авдеевка. Ние държим позициите си. Смелостта и единството на украинците ще определят как ще свърши тази война."

Загубата на Авдеевка би била огромен удар върху морала на украинските сили. Точно както Бахмут, превърнат в руини град, в който преди воната са живели около 70 000 души с предградията, се превърна в своеобразен символ на украинската съпротива. Авдеевка периодично е удряна от подкрепяните от Русия милиции още от 2014 г. През последните 18 месеца тя устоя на поредица от атаки и тежки артилерийски обстрели от руските сили. През април руските опити да обкръжат този град бяха само частично успешни; те успяха да напреднат само на север и изток. В отговор Украйна изпрати свои резерви в района, които издигнаха нови и силни отбранителни позиции. Те се намират до високото 200-метрово пепелище на коксовия завод в Авдеевка (преди конфликта той беше един от най-големите производители на кокс в Европа), което се извисява над бойното поле.

Първоначално се появиха съобщения в руски източници, че техните сили са поели контрола над централата. Но бързо ситуацията почна да се изяснява - не е вярно. При това, изясненията взеха да излизат от руски военни блогъри: Щурмът на Авдеевка: Руски сепаратист псува как руснаци лъжат, руски танкове горят (ВИДЕО)

Офанзивните амбиции на Русия вероятно са се увеличили през последните седмици с пристигането на стотици транспортни контейнера с боеприпаси от Северна Корея, според сателитни данни. Тези контейнери са доставени от 7 септември до 1 октомври. Пратките включват огромни количества артилерийски снаряди, достатъчно големи, за да окажат значително въздействие върху боевете, смятат източници от администрацията на американския президент Джо Байдън. Украйна на свой ред разчита на сериозни доставки на снаряди от Южна Корея (през трети страни), но интензивността на украинския огън неизбежно малко ще намалее през следващите месеци.

Независимо дали Авдеевка ще попадне в ръцете на руските сили, битката все още ще има отрицателно въздействие върху продължаващата украинска контраофанзива на юг. Напредъкът там се забавя след превземането на Работино през август.

Западните източници не вярват, че фронтовите линии ще се променят значително преди настъпването на зимата. Ако Украйна трябва да укрепи фронта при Авдеевка, може да се наложи да прехвърли там част от силите, които в момента се бият южно от Орехов. А това допълнително ще намали шансовете за пробив преди настъпването на зимата.

Руска паника: Украински десант през Днепър. Русия ще има да страда преди да свикне с ATACMS (ВИДЕО)

Източник: The Economist

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари