Руска паника: Украински десант през Днепър. Русия ще има да страда преди да свикне с ATACMS (ВИДЕО)

18673
Руска паника: Украински десант през Днепър. Русия ще има да страда преди да свикне с ATACMS (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

В Херсонска област, украинската армия, действащи по жп моста от Приднопровско, направиха пробив и завзеха село Пойма на източния бряг на река Днепър. С помощта на подкрепления, тези украински части след това продължиха напред и стигнаха до северните покрайнини на Песчановка. Всичко това се развива на изток-североизток от Олешки, а твърдението за случилото се е на руския телеграм канал "Рибар". Неговият създател Михаил Звинчук е бивш говорител на руското военно министерство, беше награден от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин с включване още през 2022 година в работна група по организацията на мобилизацията и социалните въпроси за "специалната военна операция" (бел. ред. - наглото руско наименование на подпалената от Путин война в Украйна).

Според един от най-активно следящите войната в Украйна украински профили в Twitter NOELReports, украинците се готвят да разширят пробива между Казашки лагер и Кринки, малко по-на север. При Казашки лагер украинците вече създадоха много сериозни проблеми на руснаците през лятото: Руснаците полудяха: Втори украински десант през Днепър (ВИДЕО и СНИМКИ). NOELReports обаче предупреждава, че информацията на "Рибар" трябва да бъде потвърдена, преди да се приеме за напълно достоверна. Засега официалните украински военни и държавни източници не коментират нищо – тяхна практика е коментари да има само при постигнати и затвърдени резултати.

Ракетите ATACMS – новото предизвикателство за Русия

В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръща сериозно внимание на успешната украинска атака с американски далекобойни ракети ATACMS срещу руските военни летища в Бердянск и Луганск: "Украйна ни нанесе един от най-сериозните удари за цялата война": Руснаците жалят (ВИДЕО) Заключението на американските анализатори е – Русия многократно показа, че може да се адаптира срещу новите възможности на украинската армия като западни оръжия, но след като първоначално претърпи сериозни загуби и щети, а би трябвало руските командващи да са подготвили подчинените си предварително за такива опасности. Знаково е, че в библиографията на анализа е събран букет от публикации на руски военни блогъри в Телеграм, от които личи силния страх, че руското командване няма толкова бързо да намери противодействие на ATACMS.

От ISW смятат, че предвид успешните удари с ATACMS, руското военно командване допълнително ще разреди и разположи на различни места в тила военните самолети и хеликоптери, които използва във войната с Украйна, за да няма големи щети при нов подобен удар. Съответно, това ще затрудни ползването на авиация като подкрепяща сила на руските операции – специално що се отнася до хеликоптери, използвани ефективно като оръжие срещу бронирана техника: Руският хеликоптер, който забавя контраофанзивата на Украйна (ВИДЕО). Отделно идва и заплахата ATACMS за руски оръжейни складове – всички помнят какво стана в Херсонска област с идването на HIMARS, колко много руски оръжейни складове бяха успешно поразени, а Чернобаевка и летището там бяха знаков пример защо руската армия ѝ се наложи да бяга от Херсон – изместването на складовете по-назад в руския тил затрудни доставките на предна линия и недостигът на боеприпаси и оръжия се оказа твърде много, за да може да се поддържа устойчива отбрана срещу настъпващата украинска армия: Украйна удря важни мостове в Херсон, Путин праща на фронта още неопитни войници

Развитие на бойните действия в Украйна

(КАРТА) В сутрешната сводка на украинския генщаб прави силно впечатление, че броят на руските пехотни атаки към Авдеевка е силно намалял – само 5 регистрирани и всичките отбити според украинските твърдения за последното денонощие. За сметка на това при Маринка (20-тина километра юг-югозапад от Авдеевка) и Новомихайловка (10 километра южно от Маринка) е имало над 20 руски пехотни атаки, но украинците казват, че всичките са спрени и няма визуални доказателства (геолокализирани видеокадри) за руски напредък. Майор Максим Морозов изрично коментира, че при Авдеевка руснаците така и не са успели да се укрепят на нова територия след започването на масираната атака срещу града. Руският телеграм канал "Двама майори" обаче оспорва това и казва, че има руски напредък и укрепване, непотвърдено при Степово (7 километра северозападно от Авдеевка), Водяне (7 километра югозападно от Авдеевка) и Опитно (3 километра югозападно от Клещеевка). Но в друг руски телеграм канал, чийто автор твърди, че е на място и служи в руската армия, атакуваща Авдеевка, пише друго – зациклихме и не напредваме. А руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) казва в сутрешния си обзор, че при Степно няма напредък, но при Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка) и Северно (5 километра западно от Авдеевка) имало "разширение на зоната на контрол" от руснаците.

Що се отнася до Бахмут, Пегов признава, че украинците напредват североизточно от Клещеевка и руските сили в този сектор (южния фланг на Бахмут, 5-7 километра от града) са отстъпили на позиции зад жп линията, минаваща на изток от линията Клещеевка – Андреевка – Курдюмовка (5-13 километра юг-югозапад от Бахмут). Украинският военен наблюдател Константин Машовец казва същото като Пегов – украинската армия е направила пробив на север от Клещеевка: Руски източници: Украйна притиска Русия при Бахмут (ВИДЕО). Потвърден с геолокализирани видеокадри украински напредък (обстрел с дронове по нови украински позиции) има при Залижнянско (9 километра северозападно от Бахмут):

(КАРТА) В западната част на Запорожка област още вчера "Рибар" съобщи, че украинците са успели да напреднат западно от Върбово (18 километра югоизточно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол). Това обаче станало "на цената на големи загуби". Има украински данни за лек напредък на украинската армия при Новопокроповка (13 километра южно от Орехов), както и уточнение, че резултатът от атаките срещу Върбово в последните две денонощия все още не е ясен напълно и трябва допълнителна информация.

По отношения на Купянск вече има геолокализирани кадри (на горяща след украински обстрел руска гаубица), показващи руски руски напредък от около 1,5 километра западно от Ягодно към Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск). Украинският генщаб съобщава за отбити над 15 руски пехотни атаки при Ивановка, Синковка (8 километра североизточно от Купянск) и Кисловка. Говорителят на украинското командване „Изток“ Иля Йевлаш коментира, че при тези населени места руснаците се мъчат да се укрепят на по-изгодни тактически позиции преди влошаването на времето.

Интересното е, че в посока Лиман украинският генщаб не отчита нито една руска пехотна атака за последните 24 часа.

Ракетите ATACMS: Първи обстрел по руски цели с ВИДЕО от генерал Залужни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа