The Hill: САЩ трябва да предотвратят вакуум в сигурността в Централна Азия

1122
The Hill: САЩ трябва да предотвратят вакуум в сигурността в Централна Азия

Януш Бугайски в продължение на много години се позиционира като експерт по постсъветското пространство благодарение на познанията си по руски език и реалностите на СССР (емигрира от Полша в САЩ по време на Студената война). В своята публикация в американското издание The Hill под заглавие US must prevent a security vacuum in Central Asia Бугайски се тревожи за бъдещето на Афганистан след изтеглянето на американските войски само за едно: възможното укрепване там на Русия, Китай и Иран.

Неотдавнашната терористична атака в Кабул, при която загинаха 85 момичета, предполага, че Афганистан ще се сблъска с повишена нестабилност след изтеглянето на американските войски. Влошаването на борбата между афганистанското правителство и талибаните може да доведе до вакуум в сигурността в Централна Азия и да подтикне Москва и Пекин да се опитат да установят господство в този регион. За да смекчи рисковете за сигурността след изтеглянето на американските войски, Вашингтон трябва да разшири политическия и икономическия си ангажимент с централноазиатските държави, подкрепяйки техните мироопазващи способности, както икономическото развитие и регионалната интеграция.

Държавите от Централна Азия могат да играят ценна роля при сключването на мирно споразумение между правителството в Кабул и талибаните. Казахстан, най-голямата държава в региона по отношение на площта и БВП, предложи столицата си като място за преговори на неутрална територия. Казахстан има богат опит като преговарящ. Под ръководството на бившия президент Нурсултан Назарбаев Казахстан подпомогна няколко международни кампании за разрешаване на спорове, включително преговори между сирийското правителство и опозицията, както и преговори по иранската ядрена програма.

След като Казахстан получи независимост през 1992 г., Назарбаев инициира създаването на международен форум за укрепване на регионалната сигурност. Съвещанието за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия е учредено през 1999 г. и днес има 27 пълноправни членове и 8 наблюдатели. Израел и Иран са активни членове на тази среща и участват във форума и неговите комитети. Този форум може да играе важна роля за обединяването на усилията на страните от Централна Азия с цел постигане на политическо споразумение в Афганистан.

Централна Азия и Афганистан имат дълги исторически връзки и през тях преминаха важни участъци от Пътя на коприната, свързващи различни части на Азия. През последните две десетилетия страните от Централна Азия осигуриха на силите на НАТО достъп до Афганистан чрез Северната разпределителна мрежа (Northern Distribution Network). Днес те предоставят хуманитарна помощ, технологично ноу-хау, енергийни ресурси на достъпна цена и предоставят на Кабул достъп до международните пазари.

Казахстан и Узбекистан могат да станат ключови икономически партньори за Афганистан. Узбекистан разширява доставките си на електроенергия, което ще увеличи производителността и ще създаде нови работни места. Чрез водещата образователна програма на Казахстан „Болашак“ над 1000 афганистански студенти са получили образование в казахстански университети, а KazAID е предоставил помощ за над 80 милиона долара - с акцент върху инфраструктурата, хуманитарната помощ и инициативите, насърчаващи равенството между половете.

Съединените щати могат да играят ключова поддържаща роля във всички тези усилия чрез инициативата на Държавния департамент C5 + 1, партньорство между страните от Централна Азия и САЩ, стартирано през 2015 г. Афганистан също трябва да стане част от тази инициатива, която ще позволи задълбочаване на икономическата и инфраструктурна интеграция в региона и развитие на транзитния потенциал на Афганистан. Икономическата работна група на партньорството се фокусира върху критични области като общественото здраве, селското стопанство, туризма, транспорта и информационните технологии. Форматът C5 + 1 може да привлече инвестиции от частния сектор за засилване на сътрудничеството в областта на енергетиката и опазването на околната среда, включително въвеждането на технологии за получаване на енергия от възобновяеми източници.

Залмай Халилзад: Афганистан ще бъде сред първите, получили американска помощ

САЩ ще продължат да предоставят финансова и хуманитарна помощ на Афганистан след изтеглянето на американските войски от ислямската репу...

Инициативата C5 + 1 може също да помогне за подобряване на сигурността на границите, за да се осигури свободен поток на стоки и за борба с трафика на хора и незаконните стоки. Работната група за сигурност C5 + 1 се фокусира върху противодействието на онлайн вербуването от терористични организации, а също така обучава силите за борба с тероризма в региона. В енергийната област деблокирането на строителството на тръбопровода Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия (TAPI) също ще допринесе за развитието на Афганистан. Стабилният Афганистан ще бъде критичен мост, свързващ Централна Азия с огромните пазари в Южна Азия.

С участието на САЩ всички тези инициативи ще помогнат за балансиране на влиянието на Русия, Китай и Иран в региона. Основната цел на Москва е да запази Централна Азия като своя сфера на влияние и да държи Запада на разстояние. Той използва Организацията на Договора за колективна сигурност и контрола върху нефтопроводите и газопроводите, свързващи Централна Азия с Европа, за да се позиционира като регионален хегемон. Този подход на Русия много не се харесва на онези страни, които ценят своята независимост и връзки със Запада.

Участието на Китай в Централна Азия нараства благодарение на инициативата „Пояс и път“, в която той изгражда транзитни маршрути за износа си. Докато мнозина са доволни от китайските инвестиции, никой не иска да попадне в капана на дълга, да се подчинява на стратегическите цели на Пекин и неволно да бъде въвлечен във военни споразумения. Иран също разширява присъствието си в региона и се стреми да стане член на Евразийския икономически съюз, който Москва се надява в крайна сметка да превърне в антиамериканска инициатива в Централна Азия.

В такава сложна стратегическа среда Казахстан и други страни от Централна Азия търсят американска подкрепа, за да осигурят по-стабилен баланс на силите в региона и да направят господството на някоя външна сила невъзможно. Многовекторната политика на Назарбаев, продължена от неговия наследник, президентът Касим-Жомарт Токаев, подчертава значението на помощта на Съединените щати и Европейския съюз за изпълнение на регионални инициативи като създаването на енергийни коридори, транспортни маршрути и инфраструктурни проекти. Въпреки изтеглянето на войските си, Вашингтон може да допринесе за стабилността и развитието на Афганистан, като му помогне да се интегрира в по-широката структура на Централна Азия.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари