Турско издание: Решенията, взети на всички срещи на върха, ще отбележат 2020-те

1300
Турско издание: Решенията, взети на всички срещи на върха, ще отбележат 2020-те
Снимка: iStock/Guliver

НАТО, която след разпадането на СССР и Варшавския договор се оказа в ситуация „без врагове“, наречена „мозъчна смърт“, оттук нататък ще има два конкретни врага, които, според Юсел Йоздемир в турското издание Еvrensel, ще позволят на Алианса да се опомни. Резултатите от миналите срещи на върха, както и срещата на Байдън-Путин, всъщност определиха целите на Алианса за следващите 10 години.

Стратегическият документ от 70 страници „НАТО 2030“, чието основно заглавие може да бъде преведено като „Единство в нова епоха“ или „Единство за нова епоха“, всъщност дава достатъчно идеи за империалистическата конкуренция, поляризация, съюзи и разделяния в света през 2020-те.

По документа, който беше финализиран на 3 декември 2020 г., бяха проведени интензивни дискусии, обмен на мнения и създадени комисии. Дипломатът Такан Илдем представляваше Турция в работата, извършена от комисията от 10 души под съпредседателството на бившия германски министър на отбраната Томас де Мезиер и американския дипломат А. Вес Мичъл.

Тъй като предварителните проучвания са интензивни върху теоретичната рамка, начертана в стратегическия документ и поставените практически цели, на срещата на върха на НАТО нямаше несъгласни.

Стратегическият документ има характеристиката да бъде пътната карта за тяхното сближаване срещу Русия и Китай през следващите 10 години. Поради тази причина обновлението и осмислянето на съюза на Западния фронт е определено като основна цел.

Например в раздела, озаглавен „Стратегически усилия във времена на несигурност“ се прави следната оценка: „НАТО трябва постоянно да се адаптира към бъдещите несигурности. Светът ще бъде много различен през следващите 10 години от Студената война на Алианса и десетилетията след това. Това ще бъде свят, в който ще се оформи конкуренцията между великите сили, самоуверените авторитарни режими с ревизионистки програми за външна политика ще разширят своята власт и сфера на влияние, а съюзниците в НАТО системно ще се изправят пред предизвикателствата за сигурността и икономиката."

Резултатите от срещите на върха на Г-7, НАТО, ЕС-САЩ и срещата на Байдън-Путин показват, че западният фронт почти се е заклел да остане заедно през следващите десет години. В резултат на този подход, който отвори вратата към „биполярен свят“ през 2020-те години, се разбира, че дори да няма голяма война, то барабаните на войната непрекъснато ще ехтят, въоръжението ще продължи да се увеличава и от оръжието монополите ще спечелят най-много. Сега всички империалистически държави имат по-основателни причини да вдигнат оръжие!

След разпадането на СССР и на Варшавския договор, НАТО, която попадна във вакуума на „неприязнеността“ и поради това беше обсъждана като „мозъчно умряла”, сега има два очевидни врага, които да подреди: Русия и Китай.

Планът на САЩ е да продължи да бъде лидер на Запада, като накара империалистическата поляризация да стане биполярна. Може да се каже, че на последните срещи на върха, Америка постигна целта си, като направи някои отстъпки на европейските империалистически държави.

Първата отстъпка е да се откажат от наложените от нея санкции срещу проекта Северен поток-2 (Nordstraem 2), който осигурява директен поток на природен газ между Русия и Германия.

Втората отстъпка беше краят на 17-годишния спор за субсидиите за Boeing и Airbus. Митата, наложени по спора за Boeing-Airbus, който се обсъжда в продължение на много години в Световната търговска организация, бяха преустановени за пет години. Но повишените мита върху стомана и алуминий, останали от ерата на Тръмп, ще продължат.

Поради тези две отстъпки фронтът на ЕС е доволен от посещението на Байдън. Появи се ново вълнение от възобновяване на трансатлантическите отношения.

Западът, който постоянно губи своята икономическа мощ срещу Китай, сега планира да поддържа тази хегемония с превъзходството на оръжията и НАТО. В условията на Алианса Китай и Русия нямат друг избор, освен да създадат „НАТО на Изток“.

Насочването към Русия и Китай също е план за съгласуване на страни като Турция и Унгария, които се опитват да поддържат добри отношения с Русия и Китай.

С нормализирането на отношенията през последните 20 години се видя, че победителят не е Западът, а Русия и Китай. Докато Русия развива икономиката си, докато продължава да продава своите енергийни ресурси на Европа без никакви проблеми, развитието на търговските отношения със Запада прави Китай най-големият конкурент на САЩ в икономическо отношение. Освен това се смята за сигурно, че Китай ще изпревари САЩ само след няколко години.

Въпреки че вратата за диалог беше отворена на срещата Путин-Байдън в Женева, има много данни, че отношенията ще продължат да се втвърдяват.

Не е необходимо да бъдете пророк, за да кажете, че най-важния пробив ще бъде в Украйна. Украинският президент Зеленски заяви, че НАТО е готова да приеме страната му за член. Предполага се, че западният съюз ще се опита да предприеме стъпки в това отношение, въпреки възраженията на Русия. Тогава ще бъде обсъден и Крим.

В обобщение: докато САЩ укрепват ръката си, като подновяват Алианса под шапката на НАТО, те връщат света във фазата на напрежение, война и въоръжение. Поради тази причина значението на борбата на хората срещу войната и въоръжението сега се увеличи много повече.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...