Архиерейският наместник на Асеновград към миряните: Нямате право да ме сваляте от поста

13133
Архиерейският наместник на Асеновград към миряните: Нямате право да ме сваляте от поста
Снимка: Actualno.com

Митрополитските „въртележки“ в Асеновград продължават. С решение на Епархийския съвет, назначеният преди месеци архиерейски син - отец Стилиян Георгиев - вече не е свещеник в църквата "Света Богородица-Благовещение". Той ще извършва богослужения в асеновградския храм „Свети Атанасий“.

Същевременно на поста председател на Настоятелството в „Рибната“ църква застава Веселин Хаджиламбрев. До момента той служеше именно в „Свети Атанасий“, както и в „Свети Иван Рилски“ в Асеновград. Веселин Хаджиламбрев е син на предишния архиерейски наместник на Асеновград – Петко Хаджиламбрев.

Всеправославният събор като арена

Всеправославният събор е безспорно историческо събитие в християнския свят, защото е чакан повече от 1200 години. Насроченият за юни съ...

В църквата „Свети Иван Рилски“ за свещеник е назначен отец Тодор Димитров. Припомняме, че преди около седмица той подаде оставка от председателското място в „Света Богородица-Благовещение“. Заедно с отчето в храма „Свети Иван Рилски“ се преместват и църковните певци от „Рибната“ църква. Членовете на хора заявиха категорично, че ще последват техния духовен водач в който и храм да бъде изпратен за свещенослужител.

Недоволството на миряните в Асеновград продължава вече четири месеца. По думите на настоящия архиерейски наместник отец Йордан Георгиев, който говори пред Actualno.com, в последно време негодуванието започва да утихва. Той посочи, че като глава на Асеновградска духовна околия е загрижен, относно случващото се.

Архиерейският наместник припомни, че освен недоволството на асеновградчани срещу назначението на младия отец Стилиян, в Асеновград вече се искат оставки и се организират подписки "в този смисъл".

Последната петиция е за отнемане почетното гражданство на самия свещеник Йордан Георгиев. Той обаче е категоричен, че би отстъпил само при едно условие: Миряни да се срещнат с него и да кажат те с какво са допринесли за Църквата през целия си живот до този момент.

Същото ще направи и самият архиерейски наместник пред тях, посочи той. Свещеникът бе категоричен, че под натиск нито ще подаде оставка, нито ще се откаже от званието „Почетен гражданин“.

Църковен певец от Асеновград за Пловдивската епархия: Свещеник се става срещу заплащане

Срещаме Ви с човека, дръзнал да се опълчи на пловдивския митрополит Николай. Щерьо Паспалев от Асеновград – обикновено момче, цър...

"И Господ Исус Христос, когато е бил на кръста, са му казали да слезе, ако е син Божи. Но той останал, защото е трябвало да стои там, за да изкупи греховете от първородния грях“, сравни ситуацията отец Йордан.

Той обяви, че не е назначен от хората, които са се обявили срещу него. Нито те са му дали почетното гражданство. Затова, по думите му, те нямат право го свалят от поста, нито да му отнемат духовни, църковни или светски награди.

"Аз съм поставен от моя митрополит и когато само той реши може да ме премести“, заяви отецът. И призова гражданите да посочат една причина, с която да покажат, че не е достоен за архиерейски наместник на Асеновград. Отец Йордан смята, че в града трябва да настъпи духовен мир и единство между православните християни.

Той се обърна към асеновградчани с думите да се покаят и да си подадат ръка. Поиска им прошка, в случай, че е допуснал те да бъдат наскърбени от него. В заключение ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев призова гражданите да се откажат от всички свои намерения да искат оставки и особено тази на пловдивския митрополит защото смята, че това е пагубно за Асеновград.

Припомняме, че новият скандал с митрополит Николай тръгна заради Щерьо Паспалев, който беше певец в „Света Богородица-Благовещение”. Той директно заяви пред Actualno.com, че митрополитът е искал пари за ръкополагане на свещеник – 5000 лева за отци по селата в Асеновградско и 10 000 лева за свещеник в града.

Архимандрит Дионисий: Притеснявам се само от това дали ще съм в ада

Притеснявам се само от това дали ще съм в ада. Така архимандрит Дионисий, предстоятел на храма „Св. Александър Невски”, от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com