Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българи под ракетен обстрел: 56 сънародници са блокирани на летището в Тел Авив (ВИДЕО)

07 октомври 2023, 23:47 часа • 6197 прочитания

56 българи са под ракетен обстрел в Израел. Те са блокирани на летището в Тел Авив. Новината научи Actualno.com от наши сънародници в Израел. Те са притеснени. Трябвало е да летят обратно за България днес от 17:00 ч., но полетът им е отменен и те са блокирани на летището.  Причината е избухналата днес, 7 октомври, война в Израел между крайното палестинско движение "Хамас" и израелската армия. ОЩЕ: "Хамас" обяви начало на операция срещу Израел (ВИДЕА)

Информация от първа ръка

"В летището на Тел Авив сме без храна и без вода. Ситуацията е отвратителна. Нямаме никаква информация кога нашите полети ще бъдат активни. Без подслон сме за тази вечер", споделя българин в социалните мрежи.

Хората на летището от различни етноси дори са се хванали за ръце, става ясно от видео в социалните мрежи. Те се молят на Бог в момента, в който бойците на "Хамас" обстрелват с ракети Израел. ОЩЕ: Румен Радев: България категорично заклеймява атаките срещу Израел

Легнали на земята на фона на сирени

Беларуската опоциционна информационна агенция NEXTA също споделя кадри от летището в Тел Авив, на които се виждат пътниците, които са легнали на земята до своите куфари на фона на предупредителни сирени и въздушна атака срещу Израел. Медията споделя кадри от международното летище "Бен Гурион".

Wizz Air отмени всички свои полети от и до Тел Авив

Поради текущата ситуация в Израел Wizz Air съобщи, че отменя всички свои полети от и до Тел Авив в неделя. Авиокомпанията е уведомила засегнатите пътници директно чрез имейл или текстово съобщение, като им предоставя опции за нова резервация или възстановяване на заплатената сума, както и настаняване. ОЩЕ: Войната в Израел: Щабът на "Хамас" е сринат, килим от ракети срещу Тел Авив (ВИДЕО)

Wizz Air препоръчва на пътниците, които са направили резервацията си чрез туристическа или онлайн агенция, да се обърнат към нея за промени в своите резервации. Авиокомпанията ще продължи да следи ситуацията отблизо и е във връзка със съответните власти. Wizz Air се извинява за причиненото неудобство, но безопасността и сигурността на пътниците, екипажа и самолетите е приоритет номер едно за компанията. ОЩЕ: Джо Байдън: САЩ са готови да предложат всякаква подкрепа на Израел

Освен това, на таблото за пристигащи на летище "Бен Гурион" в Тел Авив се вижда, че Air France, Lufthansa, Emirates, Ryanair, Aegan Airlines и някои американски компании бяха отменили полетите си. Въпреки това летищните власти не спряха търговските въздушни връзки с Ейлат, второто международно летище в Израел и туристическа дестинация на Червено море.

"Като се има предвид настоящата ситуация със сигурността в Тел Авив", Lufthansa запази един-единствен полет обратно до Франкфурт", заяви говорител на германския превозвач, но "всички останали полети на Lufthansa от и до Тел Авив бяха отменени за тази събота".

Air France заяви, че е спряла полетите до Тел Авив за един ден "до второ нареждане".

Нискотарифният превозвач Transavia от групата на Air France-KLM също отмени полет от Париж до Тел Авив в събота вечерта, пише БГНЕС.

Войната започна днес

Днес ръководството на ислямисткото движение "Хамас" обяви началото на военна операция срещу Израел. Над 5 000 ракети са били изстреляни от Ивицата Газа към Израел в събота, каза въоръженото крило на "Хамас".

Вече има данни за 250 убити израелци и 1500 ранени, от които 270 в сериозно състояние, а "Ал Джазира" съобщава за 232 убити палестинци и 1697 ранени, много от които в критично състояние - информацията от Ивицата Газа обаче идва много по-бавно и е по-несигурна заради интензивните израелски бомбардировки. ОЩЕ: Бразилия свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради атаките в Израел

Израелският министър на енергетиката Израил Кац вече нареди спиране на тока за Ивицата Газа, като указът за това е официално подписан. ОЩЕ: Защо "Хамас" нападна Израел? Всичко, което трябва да знаем за конфликта

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес