Войната в Израел: Щабът на "Хамас" е сринат, килим от ракети срещу Тел Авив (ВИДЕО)

14519
Войната в Израел: Щабът на "Хамас" е сринат, килим от ракети срещу Тел Авив (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Избухналата днес, 7 октомври, война в Израел между крайното палестинско движение "Хамас" и израелската армия продължава с пълна сила. Вече има данни за 250 убити израелци и 1500 ранени, от които 270 в сериозно състояние, а "Ал Джазира" съобщава за 232 убити палестинци и 1697 ранени, много от които в критично състояние - информацията от Ивицата Газа обаче идва много по-бавно и е по-несигурна заради интензивните израелски бомбардировки.

(КАРТА) След изненадващата атака на "Хамас" от рано сутринта, при която с комбинирана операция с обстрел с ракети и навлизане на наземни сили на "Хамас" в Израел беше овладяна територия по-голяма от Ивицата Газа. Вече има и противоречащи си изявления от страна на "Хамас" и "Ислямски джихад" каква точно е целта на операцията. Говорителят на "Ислямски джихад" Дауд Шихаб обяви две цели – вземане на колкото се може повече израелци в плен с цел размяна на пленени палестинци и едновременно с това да бъде предотвратена наземна израелска операция в Ивицата Газа. Той не скри, че сред взетите за заложници има жени и деца, а израелският вестник Haaretz твърди, че вече има толкова на брой израелски заложници в ръцете на ислямистите, че е равностоен на държаните в израелските затвори палестинци:

Същевременно, пред "Ал Джазира" заместник-командирът на "Хамас" Салах ал-Арури каза, че това не е операция тип "удряй и бягай". "Очакваме боевете да продължат и да се разширят. Основната ни цел е една – свободата ни и свободата на светите ни места. Ще продължим да се бием, докато не победим и не се освободим", заяви той.

Отговорът на Израел

Израелският министър на енергетиката Израил Кац вече нареди спиране на тока за Ивицата Газа, като указът за това е официално подписан. Заради липсата на ток страдат болниците в Газа - ръководителят на най-голямата "Ал Шифа" Мохамед Абу Силмия предупреди, че без ток трябват 48 000 литра гориво, за да работят генераторите на лечебното заведение, а това е невъзможно да се осигури на регулярна база за дълъг период от време. А израелската авиация нанесе масирани въздушни удари в Газа, като удари успешно т.нар. Палестинска кула, където се счита, че се помещават главни квартири на "Хамас" - това е жилищна сграда. Ударът беше заснет и в живо предаване на "Ал Джазира", като попаденията изглежда са в две сгради. Отделно, Reuters съобщава за бомбардировка, при която е сринат домът на Яхия Синвар, ръководителят на "Хамас" в Ивицата Газа:

Освен това, израелските военни обявиха, че са си върнали контрола над военната база "Рейм", предаде Times of Israel. По-рано бяха публикувани кадри от бойци на "Хамас", които успяха да я щурмуват – на кадрите се виждаше тежка бронирана израелска техника. Излезе и ВИДЕОЗАПИС (18+) от успешния щурм на бойците на "Хамас" на коридора Ерец по-рано през деня – единственият от 7 сухопътни коридора, през който палестинците влизат директно в Израел, без да трябва да минават през Йордания или Египет: Война в Израел: Ще има боеве минимум дни наред (ВИДЕО)

Стана ясно и друго – американският президент Джо Байдън одобри отпускане на спешна помощ от до 8 млрд. долара за Израел. Помощта е в рамките на специалната програма за сътрудничество между САЩ и Израел.

"Хамас" не спира военните действия

След въздушните удари на Израел, "Хамас" отговори с изстрелване на 150 ракети по Тел Авив. Някои от тях успяха да преодолеят "Железния купол" и има поражения в самия град, първи данни и за ранени - засега петима души, но едва ли ще са толкова малко:

Вече има и кадри от поразена жилищна сграда в Тел Авив:

Освен всичко друго, "Хамас" опитва да атакува и по море – кадри как две лодки на ислямистите са посрещнати от израелски огън и разбити на парчета вече обикалят социалните мрежи:

Обновена: Жертвите в Израел вече официално са 100, броят на ранените притеснително расте

The Jerusalem Post пък съобщи, че талибаните официално са поискали от Иран, Йордания и Ирак разрешение техни бойци да преминат през териториите на трите държави, за да се бият в подкрепа на "Хамас" и "да завладеят Йерусалим".

Как Израел допусна това?

Успешната офанзива на "Хамас" стана факт заради хаоса в израелските военни и разузнавателни служби. Това заяви пред Politico Чък Фрейлих, бивш заместник-съветник по националната сигурност на Израел.

"Очевидно бяхме напълно неподготвени за това. Щабът на дивизията, отговарящ за Газа, беше превзет, той е в безредие и затова отговорът се забави", каза той.

Фрейлих добави, че израелците ще си върнат сравнително бързо превзетото от "Хамас" и сега въпросът е дали израелската армия ще окупира Ивицата Газа с цел да свали "Хамас" от власт там или просто ще се удари много силно във военно отношение.

Пред руската секция на BBC израелският военен анализатор Давид Хенделман коментира, че Израел е смятал, че "Хамас" са удовлетворени от развитието на нещата дотук - палестинците са имали повече разрешителни за пребиваване и работа в Израел, Катар пък им пращали финансиране и се е смятало, че сега ще има рутинни учения на "Хамас" и че радикалното движение за момента е удовлетворено от развитието на отношенията с Израел. Грешката е очевидна.

Хенделман коментира и, че вземането на заложници от страна на "Хамас" и "Ислямски джихад" едва ли ще спре израелската армия да направи наземна операция в Газа.

Израелският опозиционен депутат и член на партия "Хадеш" Офер Касиф коментира, че макар убийствата на цивилни да са недопустими, за случилото се и ескалацията на нещата е виновно правителството на Бенямин Нетаняху. 

"Това, което казваме, е, че единственият начин да предотвратим подобни престъпления и от двете страни е да сложим край на окупацията. Докато продължава окупацията, такива ужасни престъпления ще продължат... и това правителство иска това", каза той, цитиран от "Ал Джазира".

Касиф също критикува правителството на САЩ, като заяви, че ако то е притиснало Израел да премине към мирно политическо решение и да сложи край на окупацията, събития като днешното не биха се случили. На този фон Нетаняху предложи формиране на единно правителство с опозицията, което се разглежда като много вероятно.

Своеобразният отговор на Нетаняху обаче какво ще стане е следният: "Ще отмъстим за този черен ден. Ще превърнем всички места, където се крият "Хамас", в руини. Жители на Газа, напуснете незабавно". А военният министър на Израел Йоав Галант заяви, че преди 15 години, като комадващ Южното военно окръжие на Израел е бил на крачка от това "да пречупи гръбнака на "Хамас", но е бил спрян от политиците: "Това няма да продължи. Ще променим реалността в Газа за следващите 50 години. Каквото беше досега, няма да бъде".

ОЩЕ: Уравнението на войната - константите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хизбула" предупреждава израелците, че няма да се върнат по домовете си

Десетки загинали и ранени при срутване на билборд в Индия (ВИДЕО)

Епидемията от холера в Йемен се задълбочава

Вулканът Ибу в източна Индонезия изригна (ВИДЕО)

Не спазват обещанието: Израелци разпиляха пакети с храни за Газа (ВИДЕО)

Буря събори огромен билборд в Мумбай, трима загинаха (ВИДЕО)

Двама американци и един руснак са задържани на протестите в Грузия

Стотици хиляди бягат от Рафах, но и на север не е безопасно - Израел атакува Джабалия

Служител на ООН е тежко ранен в Рафах

Осем болници в Делхи получиха бомбена заплаха по мейла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com