Европейски фирми осигуряват интернет за "Ислямска държава"

4565
Европейски фирми осигуряват интернет за "Ислямска държава"

Европейски фирми осигуряват техническо оборудване за интернет достъп на групировката "Ислямска държава" (ИД), която използва глобалната мрежа за своите комуникации и пропаганда, пише германското сп. "Шпигел", предаде Дарик.

Нито една терористична организация не използва интернет толкова успешно, за да рекламира себе си и да набира последователи, както ИД. А групировката действа в райони, където телекомуникационната инфраструктура е силно разрушена. "Как се съчетават тези неща? Отговорът е позорен за Европа: има и европейски фирми, които предоставят възможност на терористите да разпространяват своята пропаганда", изтъква изданието.

Германия реши да се включи във военните действия срещу ИД

Германският парламент одобри плановете за започване на военни действия срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия, съо...

Не е ясно дали тези компании правят това съзнателно, но важното е, че те биха могли да знаят, показват документи, до които е получило достъп списанието. А от техническа гледна точка те могат да прекъснат съобщителните канали - веднага и без особени усилия.

Според "Шпигел" в Сирия и Ирак са инсталирани хиляди устройства, които позволяват да се установи сателитна връзка с интернет. Голяма част от тях се намират в райони под контрола на ИД. Оборудването пристига в Сирия през Турция, а сред фирмите, които доставят интернет и необходимата техника, са водещи европейски сателитни оператори като Eutelsat от Франция, Avanti Communications от Великобритания и SES от Люксембург.

Холандското пристанище Ротердам, което е третото по големина в света, е вероятно водещият пункт, откъдето тръгват доставки на сателитно оборудване за Близкия изток. Производителите са с централи в САЩ и Далечния изток, но клиентите са компании със седалища в Париж, Лондон или Люксембург, отбелязва германското списание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com