Европейските бойци в Сирия използват пропуските на Шенген

66898
Европейските бойци в Сирия използват пропуските на Шенген
Снимка: Getty Images/Guliver

Често без тъмно минало и неизвестни на полицията, младите европейци, които отиват да се бият срещу режима в Сирия, използват пропуските в Шенгенската зона за свободно движение, което ги прави заплаха за Европа и трябва да накара ЕС да преразгледа системата си.

„Всичките ни инструменти за контрол на външните граници бяха изготвени за хора от трети страни, не за европейци”, заяви координаторът за борбата с тероризма в ЕС Жил де Керхов в рамките на неформална среща на европейските министри на вътрешните работи в Атина.

Срещата в Женева завърши без диалог

Първата среща между делегациите на правителството в Дамаск и сирийската опозиция на конференцията за намиране на изход от конфликта в С...

Участието на младите европейци в джихадистки движения, като например „Ислямска държава в Ирак и Леванта” – една от най-радикалните групи, се превърна в повод за голямо безпокойство за европейците, признава Де Керхов.

„Не искаме германски младежи да заминават, за да участват в гражданската война в Сирия, както и не искаме да се връщат обучени от войната и да извършват тук атаки”, казва и вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер.

Над 2000 европейски младежи са заминали за Сирия, за да се бият във войната. Те са французи, белгийци, германци, холандци, британци, шведи, датчани, испанци и италианци, подчертава Де Керхов. Според германския вътрешен министър 270 германски граждани участват във войната в Сирия. Французите са 700, белгийците са 250, а британците са оценени на „няколко стотици”. Това са младежи, които имат една или две националности. Кандидатите да заминат са понякога и чужденци, които живеят легално в Европа, отбелязва Жил де Керхов.

„Учат се да се бият”

„Те имат документи за самоличност и могат много лесно да отидат от Брюксел до Рабат с марокански паспорт, да влязат без виза в Турция, да отидат в Сирия и да се върнат в Белгия с белгийски паспорт”, обяснява той.

Сирия се е върнала с 40 години назад

Вътрешният конфликт в Сирия, започнал през 2011 година, върна страната близо 40 години назад в социално-икономическото й развитие. Тов...

„Те представляват заплаха, тъй като се присъединяват към крайно жестоки групи, живеят в сурова среда, учат се да се бият и да боравят с експлозиви”, подчертава Де Керхов. „Това не означава, че всички, които се завръщат, се отдават на насилие, но и една малка част е достатъчна”, предупреждава той.

„Цяла Европа трябва да работи, за да предотврати тази заплаха, и затова имаме нужда от една функционираща Европа”, казва Томас де Мезиер.

Шенгенското пространство, в което няма нито вътрешни граници, нито проверки, поддава под пропуските си. „Кодексът на шенгенските граници казва, че не можем да проверяваме системно европейците при влизането и излизането от зоната. Не можем да проверяваме имената от всички база-данни, а само да проверяваме паспортите, и то не систематично, а спорадично”, критикува Де Керхов.

Държавите „препоръчват разработването” на папка с данни на пътниците на въздушния транспорт, „но европейският парламент се противопоставя”, казва той, като подчертава, че все пак „това е най-ефективната система за установяване на непознати хора”, а повечето от младите европейци, които заминават в Сирия, са непознати за полицейските служби.

Европейските лидери се опитват да запълнят пропуските. Срещата в Атина бе повод за провеждане на първия разговор по серията предложения, които бяха направени от европейския комисар за сигурността Сесилия Малмстрьом. „Трябва да разберем по-добре мотивите” на тези младежи, допълва и Де Мезиер, като подчертава, че броят им е „много по-голям от този на европейците, заминали за войната в Афганистан”.

Делегациите от Сирия се съгласиха да седнат на една маса

Делегациите на сирийския режим и на опозицията в изгнание ще се срещнат утре, 25 януари, в една и съща зала в Женева, съобщи посредни...

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com