Иран отново се бунтува срещу религиозния режим (ВИДЕО)

2772
Иран отново се бунтува срещу религиозния режим (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Демонстранти отново излязоха по улиците в Иран заради смъртта на 22-годишната Махса Амини. Масовото протестно възмущение от нейната смърт в ареста навлиза в пета седмица. Смъртта на Амини на 16 септември, три дни след като беше арестувана от прословутата иранска нравствена полиция, възпламени най-голямата вълна от улични протести, наблюдавани в страната от години.

Като връх на днешните протести може да се определи пожара в затвора Евин, в Техеран - там обикновено биват държани политически затворници. Все още няма много ясни данни какво точно се е случило, но клипове в социалните мрежи са красноречиви.

Видео: Иранските власти преследват протестиращи и стрелят по тях от пикап

Иранските сили за сигурност са стреляли по бягащи по улиците хора с оръжие, монтирано на задната част на пикап. Това се вижда от нови в...

Млади жени бяха в челните редици на демонстрациите, те скандираха антиправителствени лозунги, сваляха и изгаряха забрадките си и се противопоставяха на силите за сигурност по улиците. Протестиращите буквално се изсипваха по улиците на северозападния град Ардабил, показват видеоклипове, споделени в Twitter. Магазинерите излязоха на стачка в родния град на жертвата Сакез, провинция Кюрдистан, и в Махабад в Западен Азербайджан, твърди социалният медиен канал 1500tasvir, който следи протести и полицейски нарушения.

"Свобода, свобода, свобода", скандираха млади жени в Техническия и професионален колеж "Шариати" в Техеран, размахвайки забрадките си във въздуха, предаде информационният ресурс 1500tasvir, цитиран от БГНЕС. "Ученички в село Ней в Мариван започнаха протестите, като запалиха огньове на земята и скандираха антиправителствени лозунги", съобщи Hengaw, базирана в Осло правозащитна група. Младежи също бяха забелязани да демонстрират в университети в Техеран, Исфахан и Керманшах, показваха кадри, разпространени онлайн. Те откликнаха на призива за масово участие в протестите в събота под надслова "Началото на края!"

Режимът в Иран затяга още повече примката около протестиращите

Режимът в Иран все още не успява да изгради диалог с народа, който протестира масово след убийството на 22-годишната кюрдка Махса Амини...

"Трябва да присъстваме на площадите, защото най-доброто място в наши дни е улицата", заявиха активисти във виртуалните частни мрежи, използвани за заобикаляне на опитите на иранския режим да филтрира и попречи на организацията на протести през интернет.

В отговор на призива за нови протести, един от основните революционни органи на Иран, Съветът за координация на ислямското развитие, призова хората да "изразят своя революционен гняв срещу бунтовете и бунтовниците". Тази седмица също беше отправен призив "пенсионерите" от Корпуса на гвардейците на ислямската революция да се съберат предвид "настоящата чувствителна ситуация", според журналист от вестник Shargh.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Човекът Еверест“ от Непал покори върха за рекордния 29-и път

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com