Смъртта на Махса Амини хвърли Иран в хаос: Граждани протестират, властите вадят тежки оръжия (ВИДЕО)

6650
Смъртта на Махса Амини хвърли Иран в хаос: Граждани протестират, властите вадят тежки оръжия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе задържана от нравствената полиция в Иран заради „небрежно сложен хиджаб“, предизвика вълна от протести в цялата страна, а и по света, които продължават вече няколко дни.

Иранците палят огън по улиците, хвърлят предмети и премахват плакати, изобразяващи религиозните власти. Жените по целия свят режат демонстративно косите си в знак на протест, САЩ санкционира нравствената полиция на азиатската държава, а президентът Ебрахим Раиси атакува Вашингтон на заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Демонстрациите вече се провеждат в поне 80 града, а най-малко 17 души са загинали при най-големия бум на гражданско недоволство от години насам. Пред BBC Persian жена отбелязва, че кварталът ѝ е превърнат в „бойно поле“, а иранците са излезли на война.

През последните дни в столицата Техеран е страшно – гражданите нападнаха полицейски сгради и патрулки. Има и редица задържани.

Полицията доли влиза с взлом в домовете на хората, показват кадри от социалните мрежи.

Преди няколко дни демонстрантите дори превзеха административна сграда, като се качиха на балкона и започнаха да чупят различни предмети.

Жена се качи върху автомобил, демонстративно свали хиджаба си и започна да го размахва в знак на недоволство срещу нравствената полиция. Именно тя задържа Амини миналата седмица. Жената с кюрдски произход от северозападния град Сакез, почина в болница в Техеран миналия петък след три дни в кома.

Президентът Раиси повтори тезата на властите, че младата Махса Амини не е била бита от полицията, а претърпяла „внезапен инфаркт“. Протестиращите отхвърлят тези заключения и посочват доказателства, че офицерите са удряли жената по главата. Раиси отвърна на демонстрантите, че този „акт на хаос“ е неприемлив.

Иранският президент заяви пред Общото събрание на ООН, че е разпоредил разследване по случая със смъртта на Амини. „Има свобода на изразяването в Иран... но действията на хаос са неприемливи“, заяви той. Иранската Революционна гвардия призова съдебната власт да преследва "онези, които разпространяват фалшиви новини и слухове" - очевиден опит да намалят напрежението в общонационалните демонстрации.

Кюрдската група за защита на правата на човека Hengaw публикува видеоклип, в който се чува силна стрелба по време на протест, и обвини силите за сигурност, че "използват тежки и полутежки оръжия срещу цивилни" в северозападния град Ошнавие.

Администрацията на американския президент Джо Байдън санкционира така наречената нравствена полиция на Иран за предполагаеми злоупотреби и насилие срещу ирански жени и протестиращи. Санкционирани бяха и 7 от лидерите на иранските организации за сигурност – според Държавния департамент те "редовно използват насилие, за да потискат мирни протестиращи и членове на иранското гражданско общество, политически дисиденти, активисти за правата на жените и членове на иранската бахайска общност".

"Махса Амини е смела жена, чиято смърт в ареста на моралната полиция е поредният акт на жестокост от страна на силите за сигурност на иранския режим срещу собствения му народ", заяви в изявление министърът на финансите Джанет Йелън. "Осъждаме този безсъвестен акт по най-категоричен начин и призоваваме иранското правителство да прекрати насилието".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Ердоган пристигна на посещение в Ирак

Силно земетресение разлюля Източен Тайван

Докато Рафах се готви за нови удари, Израел атакува сърцето на Газа (ВИДЕО)

Началникът на военно разузнаване на Израел подаде оставка

Пхенян за пореден път изстреля балистична ракета край бреговете на Южна Корея

Десетки хиляди евакуирани след бури в Южен Китай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com