Смъртта на Махса Амини хвърли Иран в хаос: Граждани протестират, властите вадят тежки оръжия (ВИДЕО)

6591
Смъртта на Махса Амини хвърли Иран в хаос: Граждани протестират, властите вадят тежки оръжия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе задържана от нравствената полиция в Иран заради „небрежно сложен хиджаб“, предизвика вълна от протести в цялата страна, а и по света, които продължават вече няколко дни.

Иранците палят огън по улиците, хвърлят предмети и премахват плакати, изобразяващи религиозните власти. Жените по целия свят режат демонстративно косите си в знак на протест, САЩ санкционира нравствената полиция на азиатската държава, а президентът Ебрахим Раиси атакува Вашингтон на заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Демонстрациите вече се провеждат в поне 80 града, а най-малко 17 души са загинали при най-големия бум на гражданско недоволство от години насам. Пред BBC Persian жена отбелязва, че кварталът ѝ е превърнат в „бойно поле“, а иранците са излезли на война.

През последните дни в столицата Техеран е страшно – гражданите нападнаха полицейски сгради и патрулки. Има и редица задържани.

Полицията доли влиза с взлом в домовете на хората, показват кадри от социалните мрежи.

Преди няколко дни демонстрантите дори превзеха административна сграда, като се качиха на балкона и започнаха да чупят различни предмети.

Жена се качи върху автомобил, демонстративно свали хиджаба си и започна да го размахва в знак на недоволство срещу нравствената полиция. Именно тя задържа Амини миналата седмица. Жената с кюрдски произход от северозападния град Сакез, почина в болница в Техеран миналия петък след три дни в кома.

Президентът Раиси повтори тезата на властите, че младата Махса Амини не е била бита от полицията, а претърпяла „внезапен инфаркт“. Протестиращите отхвърлят тези заключения и посочват доказателства, че офицерите са удряли жената по главата. Раиси отвърна на демонстрантите, че този „акт на хаос“ е неприемлив.

Иранският президент заяви пред Общото събрание на ООН, че е разпоредил разследване по случая със смъртта на Амини. „Има свобода на изразяването в Иран... но действията на хаос са неприемливи“, заяви той. Иранската Революционна гвардия призова съдебната власт да преследва "онези, които разпространяват фалшиви новини и слухове" - очевиден опит да намалят напрежението в общонационалните демонстрации.

Кюрдската група за защита на правата на човека Hengaw публикува видеоклип, в който се чува силна стрелба по време на протест, и обвини силите за сигурност, че "използват тежки и полутежки оръжия срещу цивилни" в северозападния град Ошнавие.

Администрацията на американския президент Джо Байдън санкционира така наречената нравствена полиция на Иран за предполагаеми злоупотреби и насилие срещу ирански жени и протестиращи. Санкционирани бяха и 7 от лидерите на иранските организации за сигурност – според Държавния департамент те "редовно използват насилие, за да потискат мирни протестиращи и членове на иранското гражданско общество, политически дисиденти, активисти за правата на жените и членове на иранската бахайска общност".

"Махса Амини е смела жена, чиято смърт в ареста на моралната полиция е поредният акт на жестокост от страна на силите за сигурност на иранския режим срещу собствения му народ", заяви в изявление министърът на финансите Джанет Йелън. "Осъждаме този безсъвестен акт по най-категоричен начин и призоваваме иранското правителство да прекрати насилието".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия