Историческо посещение на израелски премиер в ОАЕ (ВИДЕО)

2769
Историческо посещение на израелски премиер в ОАЕ (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Премиерът на Израел Нафтали Бенет пристигна вчера в Обединените арабски емирства на първото официално посещение на израелски министър-председател в страната. Той бе поздравен от външния министър на ОАЕ Абдула бин Зайед. Днес Бенет има среща и с престолонаследника на Абу Даби, шейх Мохамед бин Зайед, като основната тема в разговорите е "укрепването на връзките между двете страни", съобщиха по-рано от прессекретариата на Нафтали Бенет.

Двамата лидери ще обсъдят и "икономически и регионални въпроси, които допринасят за богатството, просперитета и укрепването на стабилността" между Израел и Емирствата. Според изявление на израелски официални лица отношенията между двете държави са „отлични“.

Историческа сделка за Франция: ОАЕ купува 80 френски изтребителя

Френският президент Еманюел Макрон се срещна днес с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед в началото на своята двудневн...

Любопитното е, че от страна на ОАЕ се наблюдава много по-голяма сдържаност. Подобряването във връзките с Израел все още се отразява пестеливо и дискретно, тъй като населението до голяма степен остава враждебно настроено към еврейската държава и солидарно с палестинците. Вероятно това е причината, че медиите в страната не отразиха посещението и не бяха поканени на пистата на летището за пристигането на израелския премиер, съобщава TV 5 Monde.

Припомняме, че на 15 септември 2020 г. ОАЕ и Бахрейн станаха първите арабски страни от Персийския залив, които открито нормализираха отношенията си с Израел. Споразумението бе подписано от бившия израелски премиер Бенямин Нетаняху и одобрено от сегашната управляваща коалиция, по онова време още опозиция. То бе заклеймено от палестинците като "предателство", тъй като разрешаването на израелско-палестинския конфликт дълго време оставаше условие за всякакво нормализиране на отношенията на арабските страни с еврейската държава.

Сегашното посещение се случва в момент, когато преговорите за спасяване на иранското ядрено споразумение (сключено през 2015 г.) се възобновиха във Виена между Техеран и големите сили. Тези разговори обаче бяха осъдени от Израел, който призова Вашингтон да ги прекрати, както и да предприеме "конкретни мерки" срещу Иран.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли едностранно от пакта, с който трябваше да се премахнат част от санкциите срещу Техеран в замяна на драстично намаляване на ядрената му програма. Така Вашингтон възстанови санкциите, което пък накара Иран да се откаже от повечето си ангажименти.

За първи път израелски външен министър отива в ОАЕ (СНИМКА)

Израелският дипломат №1 Яир Лапид пристигна във вторник в Обединените арабски емирства за първото официално посещение на израелски мини...

Настоящият президент на САЩ Джо Байдън оповести, че иска да се върне към споразумението при условие, че Иран също поднови ангажиментите си. Преговорите обаче се спъват по-специално в частта относно санкциите, които Вашингтон е готов да отмени, и гаранциите, които Иран изисква. Междувременно Израел разви отношенията си с някои арабски страни от Персийския залив, които също се страхуват от ядрената дейност на Иран. Въпреки това Иран и до момента остава важен икономически партньор на ОАЕ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com