Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел прекрати преговорите с Хамас, разширява сухопътната операция в цялата Ивица Газа (ВИДЕО)

04 декември 2023, 01:38 часа • 2682 прочитания

Израел разширява наземните си операции в цялата Ивица Газа, съобщиха израелските отбранителни сили в неделя.

„ЦАХАЛ възобновява и разширява сухопътната операция срещу бастионите на Хамас в цялата Ивица Газа“, каза говорителят Даниел Хагари на пресконференция в неделя. Той подчерта „значението на въздушната помощ, предоставяна от ВВС на сухопътните сили“, като каза, че въздушните удари срещу терористични щабове, съоръжения за производство на оръжия, терористични тунели и места за изстрелване на ракети ограничават заплахите срещу наземната операция. „Нашата политика е ясна – ще ударим със сила всяка заплаха срещу нашата територия“, добави той, цитиран от CNN. 

Над 500 тунелни шахти разрушени в Газа

Израелските отбранителни сили съобщиха, че изтребители и хеликоптери са ударили цели в ивицата Газа през нощта, включително шахти в тунели, командни центрове и съоръжения за съхранение на оръжия. Бойци на Хамас са били набелязани и убити от дрон на ИД, действащ по посока на сухопътните войски, казаха военните. Израелската армия твърди, че е унищожила най-малко 500 тунелни шахти по време на офанзивата си в Газа.

Израелските отбранителни сили твърдят, че са открили повече от 800 тунелни шахти в палестинския анклав, твърдейки, че много от тунелните шахти „са били разположени в цивилни зони“ и вътре в цивилни структури.  „Някои от тунелните шахти свързваха стратегическите активи на Хамас чрез подземната тунелна мрежа. Освен това много мили от тунелните маршрути бяха унищожени“, се казва в изявлението на ИД в неделя.

Пореден въздушен удар по ръководител на Хамас

Израел е "елиминирал" и командира на батальона Шати на Хамас при въздушен удар от изтребител в неделя, обяви говорителя на Израелските отбранителни сили Даниел Хагари на неделна пресконференция. Командирът Хайтам Хуваджари е отговорен за извършването на нападения на израелска територия при атаката от 7 октомври, каза Хагари.

Още: Нетаняху към Хизбула: Спрете огъня или унищожаваме Ливан

В изявлението се казва още, че Хуваджарай "е командвал силите на Хамас, които се бият срещу войниците на ИД в района на Шати". Израел пое контрола над бежанския лагер Ал-Шати, разположен в северната част на ивицата Газа в средата на ноември. Израелските военни казват, че "ще продължат да преследват обекта и ще елиминират всеки от командирите, които командват района под техен контрол."

Нови удари по бежанския лагер "Джабалия"

При подновените въздушни атаки бе ударен бежанския лагер Джабалия в неделя. В потвърждение на това се появиха и проверени видеоклипове от мястото. 

Отделно видео, публикувано от агенция Ройтерс, показва две разплакани млади момчета, които трескаво търсят из развалините баща си и брат си, изчезнали след въздушния удар. „Баща ми беше убит“, вика момче след удар в бежанския лагер Джабалия в неделя.

Израел също атакува Джабалия в събота, убивайки видния палестински учен Суфян Тайе, твърди палестинското Министерство на висшето образование и научните изследвания.  

САЩ отново призоваха Израел да пази цивилните

Същевременно САЩ засилиха натиска върху Израел да направи повече за защита на цивилните след подновяването на бойните операции в Газа. Ако изгубите битката за обикновените цивилни, тогава всяка военна победа над "Хамас" ще е тактическа, а вие ще претърпите стратегическа загуба. Такова предупреждение отправи американският военен министър Лойд Остин, цитиран от Reuters.

"В този вид битка важното е цивилното население. Ако ги тласнете в обятията на врага, заменяте тактическата победа със стратегическо поражение", гласят точните думи на Остин.

Още: "Решени сме да разбием Хамас": Израел ликвидира високопоставен командир

По официални данни досега в Газа и на Западния бряг са загинали най-малко 15 207 души, а най-малко 40 652 са били ранени. Според д-р Ашраф Ал-Кудра, говорител на контролираното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа, най-малко 70% от убитите са жени и деца.

Край на преговорите с Хамас

В събота Израел отзова екипа си от преговарящи от Катар, след като стигна до „задънена улица“ в преговорите. Това стана ясно от изявление, публикувано от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

„Терористичната организация Хамас не изпълни своята част от споразумението, което включва връщането на всички жени и деца, взети като заложници, в съответствие със списък, изпратен на Хамас и одобрен от тях“, се казва в изявлението. Преговарящите бяха от израелската разузнавателна агенция Мосад. В изявлението се казва, че шефът на агенцията Дейвид Барнеа е отзовал екипа.

Още: Шансът за мир в Газа засега е изгубен: Ердоган не е оптимист

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес