Китай и Русия ускоряват процеса на отказ от долара

3865
Китай и Русия ускоряват процеса на отказ от долара
Снимка: iStock

Сътрудничеството между Китай и петте държави-членки на Евразийския икономически съюз беше засилено от китайската инициатива „Пояс и път“, пише хонконгското издание South China Morning Post (SCMP).

Министърът на интеграцията и макроикономиката на Съюза призовава за създаването на нова евразийска парична и финансова система при липсата на единна валута в блока, допълва агенция Фокус.

Голям срив на рублата спрямо еврото и долара

Руската рубла ускори поевтиняването си спрямо долара и еврото. Това показват данните на Московската борса, цитирани от руските медии. ...

Чрез създаването на единна парична и финансова система, подкрепеният от Русия икономически и търговски блок ще намали зависимостта си от щатския долар и еврото за вътрешна търговия и сделки с Китай.

Евразийският икономически съюз (ЕАИС), аналог на Европейския съюз, включва пет държави: Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия. Този съюз осигурява свободен поток на стоки и икономическо сътрудничество между тези страни. Въпреки това, за разлика от 19 от 27-те страни от ЕС, членовете на ЕАИС нямат единна валута.

Освен това ЕАИС установи тясна връзка с Китай, който засили влиянието си в Евразия чрез инициативата „Пояс и път“.

Сергей Глазьев, министър на интеграцията и макроикономиката на ЕАИС и бивш съветник на руския президент Владимир Путин, заяви в понеделник на онлайн форум, че като част от сътрудничеството между организацията и Китай, съюзът ще увеличи използването на националните валути, за да сведе до минимум рисковете.

Русия и Китай са създали свои собствени платежни системи, система за електронен обмен на информация между банките, но бизнес участниците все още са много мудни в използването на тези елементи на инфраструктурата и все още работят в чуждестранна валута“, каза Глазьев. - Смятам, че е необходимо радикално да обърнем ситуацията, да създадем собствена евразийска парична и финансова система. Това би ни застраховало от рискове и би било надеждно, прозрачно, удобно, ефективно и не би било обременително за бизнес участниците“.

Ще загине ли доларът?

Търсенето на инвеститорите на щатския долар като резервна валута може значително да падне, ако започне втора вълна коронавирус. Това за...

Според ЕАИС, в момента в рамките на Съюза около 50% от сделките се извършват в национални валути, а при търговия с Китай делът на използването на национални валути е още по-нисък - 15%.

Глазьев също така подчерта спешната необходимост от стабилизиране на обменните курсове на националните валути на страните членки на блока, създаване на евразийски обменни и ценови механизми и въвеждане на стимули за търговия с национални валути.

Това предложение се обяснява с факта, че Русия и Китай от известно време се опитват да намалят зависимостта си от щатския долар.

От 2014 г. САЩ използват контрола си върху глобалната финансова система, за да наложат санкции на Русия. Освен това тази година Вашингтон санкционира редица лидери и компании на китайската комунистическа партия за ролята им в подкопаването на автономията на Хонконг, за подпомагането на Пекин в изграждането на острови в спорното Южнокитайско море и за предполагаеми нарушения на правата на човека в провинция Синдзян

Китайско-американските отношения се влошават и Китай се опитва да ускори приемането на юана в глобалните плащания, за да намали въздействието на конфликтите със САЩ.

Военната операция на Турция обезцени лирата спрямо щатския долар

Турската лира се обезцени спрямо щатския долар. Инвеститорите реагираха на негативната международна реакция след началото на военната о...

Според Централната банка на Русия и Федералната митническа служба през първото тримесечие на тази година само 46% от двустранната търговия между Русия и Китай се е извършила в щатски долари, това е първият път, когато делът на използването на долара е спаднал под 50%. Настоящата ситуация е коренно различна от ситуацията през 2015 г., когато почти 90% от двустранната търговия е била в щатски долари.

Междувременно през първото тримесечие на тази година използването на еврото в двустранната търговия достигна рекордните 30%, делът на използването на юана достигна 17%, а рублата - 7%.

В допълнение към търговията Москва и Пекин също се опитват да засилят финансовото си сътрудничество, за да ускорят отдалечаването от долара

Москва заяви миналата година, че планира за първи път да емитира облигациите си в юани, надявайки се да привлече китайски инвеститорски интерес към руските активи и да помогне за определяне на критерии за опции за хеджиране за рублата и юана, заобикаляйки използването на американския долар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com