Китай одобри първата в света инхалаторна ваксина срещу COVID-19

1413
Китай одобри първата в света инхалаторна ваксина срещу COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Китайските регулаторни органи по лекарствата одобриха първата в света инхалаторна ваксина срещу COVID-19, произведена от базирания в Тиендзин производител CanSino Biologics. 

Националната администрация за медицински продукти даде зелена светлина за ваксината за спешна употреба като бустер, съобщи компанията в изявление до Хонконгската фондова борса в неделя.

Безиглената ваксина, която може да се съхранява и прилага по-лесно от интрамускулните инжекции, ще се прилага чрез пулверизатор, заявиха от компанията.

"Одобрението ще окаже положително въздействие върху резултатите на компанията, ако ваксината бъде закупена и използвана от съответните правителствени агенции", се добавя в изявлението.

Компанията не предлага подробности за това кога аденовирусната ваксина ще бъде предоставена за публична употреба. Няма публично достъпни проверени или рецензирани данни за ефикасността на новата ваксина.

След съобщението акциите на компанията поскъпнаха с 14% днес сутринта, преди да затворят със 7,1% по-високо от началната си стойност, пише БГНЕС.

Учени от няколко държави, включително Куба, Канада и Съединените щати, също изпробват инхалаторни ваксини срещу COVID-19.

Досега Китай е одобрил осем други инжекционни ваксини, произведени на местно ниво от 2020 г. насам. Но администраторът по лекарствата в страната все още не е дал зелена светлина на чуждестранни ваксини, включително инжекции с иРНК, произведени от Pfizer/BioNTech или Moderna, които имат по-добри показатели за ефикасност в сравнение с други видове ваксини.

Китай е единствената голяма икономика, която се придържа към политиката на нулев COVID, което нарушава пътуванията и бизнеса. Длъжностните лица в цялата страна сега са подложени на натиск да ограничат локалните избухвания на вируса преди ключовата политическа среща следващия месец.

Южният технологичен център Шънджън, с над 18 млн. жители, наложи в събота блокиране на повечето части на града през уикенда, докато над 21 млн. души в югозападния мегаполис Чънду са подложени на масови тестове от понеделник до сряда.

В Китай са поставени над 3,4 млрд. ваксини, съобщи днес Националната комисия по здравеопазване, без да предлага подробности за процента на ваксинираното население.

ОЩЕ: COVID-19 блокира 80 000 туристи на "китайския Хавай"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com