Кюрдите настояват да участват в преговорите за Сирия в Женева

3340
Кюрдите настояват да участват в преговорите за Сирия в Женева
Снимка: Gettyimages.com

Възобновяването на преговорите в Женева на 7 март без участието на кюрдите е невъзможно, заяви пред ТАСС представителя на Националния конгрес на Кюрдистан в Руската федерация Селахатин Соро.

"Сирийските кюрди са повдигнали въпроса за участието си в преговорите и очакват решението на САЩ и Русия. Дадохме на Русия списък на възможните участници в разговорите на 7 март в Женева. Той включва 15 представители на сирийската Кюрдистан, това е от полза на мирното разрешаване на сирийската криза", заяви Соро.

"Кюрдите сме за демокрация и защита правата на националностите. Ние сме против териториалното разделяне на Сирия и външна намеса във вътрешните дела на Сирия. Ако кюрдите няма да участват в преговорите, проблемът няма да бъде решен", допълни той, цитиран от БГНЕС.

От своя страна, руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви днес, че неучастието на кюрдите в политическото уреждане в Сирия води до малоценност на преговорите и Москва се надява да промени позициите на партньорите по този въпрос.

"Без да се вземе предвид кюрдския фактор и без представянето на кюрдите в преговорите, политическото решение на ситуацията ще бъде опорочено", каза руският дипломат.

Бан Ки Мун: Примирието в Сирия се спазва... общо взето

Примирието в Сирия се спазва като цяло, има някои отделни инцидентни сражения. Това каза генералният секретар на ООН Бан Ки Мун пред ре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com