Лавров: САЩ са предупредили Русия няколко минути преди ударите в Сирия

3129
Лавров: САЩ са предупредили Русия няколко минути преди ударите в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Руската армия е била предупредена от американската страна за предстоящия въздушен удар по Сирия четири или пет минути преди стартирането му. Това обяви пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от TACC.

„Нашите военни бяха предупредени четири или пет минути преди въздушния удар, каза министърът. „Разбира се, този вид известие не помага по никакъв начин, когато атаката буквално вече е започнала", отбеляза още първият дипломат на Руската федерация.

Москва директно ще попита американските си колеги за плановете им за постоянно присъствие в Сирия, каза още Лавров. "Напоследък чухме различни информации от различни източници. Въпреки че не можем да я потвърдим, искаме да попитаме директно американците. Предполага се, че те вземат решение изобщо никога да не напускат Сирия, дори до степен да унищожат тази страна", каза министърът, напомняйки, че САЩ присъстват незаконно в Сирия според Русия.

Лавров: Западът използва пандемията за натиск върху неудобни правителства

Редица западни държави продължават да не забелязват пагубното влияние от едностранните рестрикции върху спазването на човешките права, ...

Според него Москва многократно е изразявала загриженост от действията, които американската страна предприема в Сирия, включително в района на населеното място Ал-Танф на границата с Ирак. "Те продължават да разиграват картата на сепаратизма. Те продължават да блокират, използвайки лостовете си за натиск върху други държави, всякакви доставки, дори на хуманитарна помощ, да не говорим за оборудване и материали, необходими за възстановяване на икономиката на територията, контролирана от правителството, и по всякакъв начин принуждават своите съюзници да инвестират в територии, които не се контролират от Дамаск, каза Лавров. В същото време те незаконно експлоатират въглеводородни ресурси на сирийска територия", счита Лавров.

"Имаме канали за комуникация с американците. От военна страна това е деконфликт, който е необходим, за да се избегнат сблъсъци", отбеляза руският външен министър. "Но на политическия и дипломатическия фронт е много важно за нас за възобновяване на контактите. Надяваме се, че новата администрация скоро ще сформира екипи за тази цел".

Лавров подчерта, че е важно Москва да разбере как Вашингтон ще изгради стратегическата си линия на място и в региона като цяло, предвид гласуването на САЩ за резолюции, които "призовават за зачитане на суверенитета, политическата независимост и териториалната цялост на Сирия. 

Агенция "Фокус" припомня, че през нощта на 26 февруари САЩ нанесоха въздушни удари в района на сирийско-иракската граница. Пентагонът заяви, че това е направено в отговор на неотдавнашните атаки в Ирак срещу представители на САЩ и коалицията, с които те провеждат операция срещу „Ислямска държава". Предполага се, че целите са били позиции на проирански групи, включително „Катаиб Хизбула“ и „Катаиб Сейед ал Шухада“. Сирийската държавна компания нарече действията на Вашингтон "агресия", като заяви, че няма данни за жертви. Саудитският телевизионен канал "Ал-Хадас" съобщи за смъртта на 17 членове на проиранските формации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com