Масови арести след протестите в Москва

80010
Масови арести след протестите в Москва
Снимка: Lenta.ru

Московската полиция внимателно ще изучи видеоматериалите и снимките от неделните събития в района Западно Бирюлево в Москва, който в неделната вечер стана сцена на сблъсъци на протестиращи със силите на реда и погром. Протестите пламнаха заради убийството на руснак от мъж "с кавказка или средноазиатска външност".

Полицията предприе разследване на убийството на 25-годишния Егор Шчербаков, намушкан с нож пред очите на приятелката си. Според запечатаната от видеокамерите сцена, убиецът има вид на кавказец или на гражданин от средноазиатска република. Жителите на квартала са убедени, че той е нелегален емигрант. Властите обявиха награда от около 25 хил. евро за информация, която да доведе до залавяне на убиеца на московския младеж в четвъртък.

В събота най-малко 5 хиляди души излязоха в квартала. Младежи от националистически групировки и членове на футболни агитки радикализираха протеста.

380 души бяха арестувани в Москва в неделната вечер, когато протестът се изроди в опит за погром над търговски център. Полицията овладя ситуацията, но на сцената останаха обърнати автомобили, кофи за боклук, потрошено имущество.

По-рано срещу търговския център бе извършен опит за погром след спонтанната демонстрация, на която местните жители поискаха да бъде открит убиецът на Шчербаков. Улиците бяха пълни с полицейски автомобили с включени специални светлини, във въздуха патрулираше хеликоптер.

Стотици младежи, сред които и крайни националисти, атакуваха в неделя търговски център в Западно Бирюлево, и влязоха в сблъсъци със силите за борба с безредиците ОМОН.

Нападателите разбиха вратите на търговския център, нанесоха побой на охраната и счупиха няколко витрини, след което се опитаха да подпалят сградата, предаде радиостанция Ехото на Москва.

Московската полиция бе вдигната на крак. На спирка на градската железница в района бяха свалени от влака 14 членове на забранената Национал-болшевишка партия с газови оръжия.

Русия, която изпитва нужда от работна ръка заради демографската криза, приема стотици хиляди емигранти от бившите средноазиатски съветски републики. Тези емигранти работят на черно в шивашки ателиета, на строителни обекти или на пазарите на Москва и други големи руски градове и живеят при трудно условия. Много често те са сочени като фактор за увеличаване на градската престъпност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com