Насилие със стотици ранени в Йерусалим, Ердоган нарече Израел "жесток терорист" (ВИДЕО)

4194
Насилие със стотици ранени в Йерусалим, Ердоган нарече Израел "жесток терорист" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

В резултат на нови сблъсъци в събота вечер между израелската полиция и палестинските протестиращи над 50 души са ранени в различни квартали в Източен Йерусалим, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

"Досега сме преброили 53-ма ранени", каза говорител на Палестинския Червен полумесец пред Франс прес, добавяйки, че инцидентите са се случили в районите на Шейх Джарах, портата на Дамаск и Баб ал Захра.

Палестинският Червен полумесец съобщи, че най-малко 17 души са получили наранявания от гумени куршуми. Има съобщения и за балони с взрив, пуснати от палестинската територия към места, населени от израелци.

Според журналисти от Франс прес, израелските сили за сигурност са използвали зашеметяващи гранати, гумени куршуми, а също и водно оръдие, за да разпръснат палестинците, някои от които хвърляли снаряди по посока на полицията. Един от последните, според полицията, е ранен в главата.

В петък вечерта сблъсъците в района на джамията Ал Акса - третото най-свято място на исляма, наричано още Храмовия хълм от евреите - между израелски и палестински полицаи завършиха с над 205 ранени, най-сериозните сблъсъци в свещения град през последните години. Съобщава се за 17 ранени израелски полицаи и военни. Поне 88 палестинци са приети в болница

Десетки хиляди палестинци мирно се молеха на площада в събота вечер след ифтар, вечерно хранене по време на Рамадан, свидетелства от мястото фотограф на АФП.

Заради случилото се, се стигна до уникална ситуация - израелската армия блокира пътя на мюсюлмански богомолци към Йерусалим, но в отговор палестинци блокираха магистрала към Тел Авив.

В социалните мрежи е пълно с видеа и снимки, показващи как израелските военни действат срещу богомолците. Има видео и как се хвърлят зашеметяващи гранати срещу цивилни. А "Хамас" вече обяви, че Израел ще си плати за случилото се, визирайки обаче сблъсъците от петък вечер.

Има и видео, показващо хвърляне на зашеметяващи гранати още при молитвата при Ал Акса в петък вечер.

Четиримата членове на Близкоизточния квартет (ООН, ЕС, САЩ и Русия) изразиха своята "дълбока загриженост" във връзка с насилието в Йерусалим. Четворката "изразява дълбоката си загриженост от ежедневното насилие и сблъсъците в Източен Йерусалим, особено снощи, между палестинци и израелски сили за сигурност при Харам ал Шариф/Храмовият хълм", се казва в изявление на групата.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган стигна по-далеч и нарече държавата Израел "жесток терорист" в събота вечерта в Анкара в реч, в която той обърна внимание насилието в района на джамията в Йерусалим, при което над 200 души бяха ранени.

"Израел, жестока терористична държава, атакува по див и неетичен начин мюсюлманите в Йерусалим, които нямат други грижи освен да защитят домовете си и хилядолетната си държава, както и свещените си ценности", заяви ръководителят на турската държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com