Новото палестинско правителство положи клетва

18041
Новото палестинско правителство положи клетва
Снимка: Getty Images / Guliver

Новото палестинско правителство на националното единство положи клетва пред президента Махмуд Абас, който обяви края на разделението между палестинците, предаде БГНЕС.

Кабинетът на консенсуса, оглавяван от досегашния премиер Рами Хамдалах, е подкрепян от ислямисткото движение "Хамас", но се състои от независими и технократи. В състава му влизат 17 министри, петима от които от Газа, а то има за приоритетна мисия да подготви изборите до края на годината.

"Днес със съставянето на правителство на националното единство ние обявяваме края на палестинското разделение, което навреди много на нашата национална кауза", заяви Абас в Мукатаа, сградата на палестинското президентство в Рамала (Западния бряг), след полагането на клетва от министрите.

В Газа "Хамас" изрази задоволство от правителството на единството на всички палестинци. Организацията за освобождение на Палестина (ООП), доминирана от националистическото движение Фатах на Абас, и "Хамас" подписаха на 23 април ново споразумение за помирение, слагащо край на политическото разделение от 2007 г. между Западния бряг, където Палестинската автономия управлява автономните зони, и Ивицата Газа, ръководена от "Хамас" и подложена на блокада от Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова международната общност да не бърза да признава палестинско правителство, подкрепено от "Хамас".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com