Обрат: Ще запазим контрола над Ивицата Газа и след войната, обяви Нетаняху

3844
Обрат: Ще запазим контрола над Ивицата Газа и след войната, обяви Нетаняху
Снимка: Getty Images / Guliver

Израелските военни ще запазят контрола върху ивицата Газа след войната. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху по време на среща с представители на израелски гранични градове. Той добави, че контролът няма да бъде оставен на международните сили, предаде ДПА, като се позова на израелски медии.

Преди това Нетаняху бе заявил пред американската телевизия "Фокс нюз", че Израел няма да се опита да превземе, управлява или окупира Газа. Но той допълни, че Израел иска да даде на Ивицата Газа и на самия Израел по-добро бъдеще в целия Близък изток и затова "Хамас" трябва да бъде разгромен.

Още: Израел: 130 тунела под Газа са унищожени. "Хамас" се готви за дълъг престой под земята (ВИДЕА) 

Днес Нетаняху не представи график в тази насока, защото, както той каза, това може да отнеме повече време. Премиерът подчерта, че Ивицата Газа трябва да бъде демилитаризирана, дерадикализирана и възстановена. Марк Регев, високопоставен съветник на Нетаняху, заяви миналата седмица, че Израел не иска постоянна окупацията на Газа. Припомняме, че по-рано през деня Нетаняху заяви в интервю пред Fox News, че Израел не се стреми да завладее или управлява Газа.

Още: Египет: Евакуациите от Газа бяха преустановени днес

Последното му изявление е в унисон с резултатите от ново проучване, проведено от израелското издание "Маарив", в което гражданите на страната бяха попитани как си представят бъдещето на Ивицата Газа след войната срещу "Хамас". Повечето от тях смятат, че Израел трябва да запази военно присъствие в анклава. 44% от респондентите отговарят, че подкрепят оставането на израелските сили в Ивицата Газа, след като приключат военните действия. Половината от тези анкетирани смятат, че това трябва да стане чрез установяване на военно присъствие на място или чрез създаване на нови селища.

Още: Внучката на лидера на Хамас загинала при израелски удар в Газа?

Същевременно израелската армия заяви днес, че ще убива бойците на "Хамас", които стрелят от болници в Ивицата Газа, предаде Франс прес. Говорител на израелските сили заяви това, след като въздушни удари и обстрел засегнаха, според палестински представители, няколко болници в Газа. "Ако видим терористи на "Хамас" да стрелят от болници, ще направим каквото трябва да се направи, ще ги убием", заяви говорителят на израелските сили Ричард Хеч пред журналистите.

По-рано днес ръководеното от "Хамас" правителство на Ивицата Газа съобщи, че при израелски удар по най-голямата болница на територията на анклава са загинали най-малко 13 души. Става въпрос за "Ал Шифа", която се намира в централната част на град Газа. Израел твърди, че там се намира команден център на "Хамас". Както знаете, екстремистите ползват лечебни заведения, детски градини и училища като "жив щит", складират там боеприпаси и дори изстрелват ракети от подобни сгради. Израел ликвидира топ командоси на "Хамас". Ракетни установки на терористите на още невероятни места (ВИДЕО и СНИМКИ) 

ЦАХАЛ обявиха и че са ликвидирали няколко топ бойци на "Хамас", включително командири от елитните сили на терористичната група "Нукба", които са участвали в клането на 7 октомври. Операциите са извършени след разузнавателна информация, предоставена от агенцията за сигурност Шин Бет.

Още: Израел обмисля сделка, при която Хамас да освободи всички цивилни заложници?

Удари имаше и по позиции в Сирия. Израелските военни съобщиха, че армията е нанесла удар по групировката в съседната страна, като това е било в отговор на вчерашния обстрел срещу град Ейлят. Припомняме, че дрон нанесе материални щети при падането си вчера в южния израелски град.

Саудитската телевизия "Ал Хадат" съобщи, че страните в конфликта в Ивицата Газа са постигнали договореност за размяна на палестински жени и деца, намиращи се в израелски затвори срещу 100 жени и деца, намиращи се в плен на "Хамас", предаде ТАСС. Но времевата рамка за изпълнението на договореностите, не се уточняват от медията. Не става ясно и дали са участвали посредници в постигането на това споразумение.

Още: Атака с дронове от Ливан към Израел, два от тях са "засегнали" Горна Галилея

Изселването на цивилни от град Газа продължава по отворения хуманитарен коридор към южната част на Ивицата. Израелските отбранителни сили обявиха в петък 6-часов прозорец, по време на който ще функционира евакуационният коридор по улица Салах ал-Дин в град Газа. Чрез него цивилните могат да се придвижват от северната част на Ивицата Газа на юг. Коридорът ще бъде отворен от 10:00 до 16:00 часа местно време. От Израелските отбранителни сили уточниха, че няма прекратяване на огъня. Има само тактически паузи за хуманитарна помощ за цивилните жители на Газа. Тези тактически паузи ще са ограничени по време и площ, според предварителната договорка.

Ръководителят на Световната здравна организация предупреди, че здравната система в Ивицата Газа е "на колене", като отбеляза, че половината от 36-те болници на територията вече не функционират. В изказване пред Съвета за сигурност Тедрос Гебрейесус описа ситуацията на място: "Болничните коридори са претъпкани с ранени, болни и умиращи; моргите са препълнени; операциите са без анестезия; десетки хиляди разселени хора са приютени в болниците." "Здравната система е на колене и въпреки това някак си продължава да предоставя животоспасяващи грижи", каза той.

Още: ООН: Израел не пусна в страната върховния комисар по правата на човека

Израел пък намали броя на загиналите при атаките на Хамас в южната част на Израел от 1405 на 1200 души, съобщи говорител на външното министерство. "Това е актуализираният брой. Той се дължи на факта, че имаше много трупове, които не бяха идентифицирани, и сега смятаме, че те принадлежат на терористи, а не на израелски жертви", заяви говорителят на министерството Лиор Хаят, цитиран от БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com