ООН прие резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, България се въздържа

3893
ООН прие резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, България се въздържа
Снимка: Getty Images/Guliver

Общото събрание на ООН поиска днес с резолюция, приета с огромно мнозинство, хуманитарно прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес. Одобрението на резолюцията бе силна демонстрация на световна подкрепа за прекратяване на войната между Израел и Хамас и показа също нарастващата изолация на САЩ и Израел, отбелязва агенцията.

Само 10 гласа "против"

Гласовете в 193-членния орган на световната организация се разпределиха по следния начин: 153 гласа "за", 10 гласа "против" и 23 гласа "въздържал се". Важно е да се отбележи, че сред въздържалите се е и България. Подкрепата бе по-голяма, отколкото за резолюцията от 27 октомври, която призоваваше за "хуманитарно примирие", водещо до прекратяване на военните действия, където гласовете бяха 120 на 14 при 45 въздържали се, припомня АП. 

Още: Бъдещето на Газа след войната: Нетаняху и Байдън имат разминавания

След като миналата седмица САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН с искане за хуманитарно прекратяване на огъня, арабските и ислямските държави призоваха за извънредна сесия на Общото събрание на ООН, на която да се гласува резолюция със същото искане.

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, резолюциите на Общото събрание не са правно обвързващи, напомня АП. Но посланията на Общото събрание "също са много важни" и отразяват световното мнение, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик, цитиран от БТА.

Гласуването в Общото събрание на ООН отразява нарастващата изолация на САЩ, които отказват да се присъединят към исканията за прекратяване на огъня. Смята се, че единствено Вашингтон, като най-близък съюзник на Израел и най-голям негов доставчик на оръжие, може да убеди еврейската държава да приеме прекратяване на огъня, отбелязва агенцията.

Вотът на САЩ

САЩ нямат право на вето в Общото събрание на ООН, напомня Ройтерс. Те гласуваха против резолюцията, заедно с Израел и осем други държави, отбелязва агенцията. Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд заяви преди гласуването, че в резолюцията има елементи, които САЩ подкрепят, като нуждата от спешни действия във връзка с ужасната хуманитарна ситуация в Газа, защитата на цивилните и освобождаването на заложниците. Същевременно тя посочи, че „всяко прекратяване на огъня сега ще бъде временно в най-добрия случай, и опасно – в най-лошия: опасно за израелците, които ще станат обект на безмилостни атаки, опасно и за палестинците, които заслужават шанс да изградят по-добро бъдеще за самите тях, свободни от „Хамас“.

Още: ООН: Да "съживим" Всеобщата декларация за правата на човека

Общото събрание на ООН отхвърли поправка на САЩ, която съдържаше осъждане на „отвратителните терористични атаки на „Хамас“ и вземането на заложници“. Отхвърлена бе и поправка, предложена от Австрия, в която се посочваше, че заложниците са "държани от Хамас и други групировки" и трябва да бъдат освободени "незабавно".

Още: ООН призова Израел да напусне Голанските възвишения, България се въздържа

Палестинското президентство приветства резолюцията и призова страните, които са гласували в подкрепа на текста, да задължат Израел да я приложи, съобщава още Ройтерс. "Смятам, че това ще изпрати послание до Вашингтон и до други страни", заяви палестинският посланик в ООН Рияд Мансур преди гласуването. По думите му едно искане от страна на ООН, независимо дали става въпрос за Съвета за сигурност или Общото събрание, трябва да се възприема като обвързващо, информира АП.

Реакцията на Хамас

Палестинската групировка „Хамас“ също привества резолюцията и призова международната общност да продължи да оказва натиск върху Израел да я спази, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Иззат ел Решик, високопоставен представител на „Хамас“.

Резолюцията изразява "сериозна загриженост от катастрофалната хуманитарна ситуация в ивицата Газа и страданията на палестинското цивилно население" и в нея се казва, че палестинците и израелците трябва да бъдат защитени в съответствие с международното хуманитарно право.

Още: Нетаняху напусна заседание за разговор с Путин, недоволен е от Русия в ООН

Тя изисква от всички страни да спазват международното хуманитарно право, "особено по отношение на защитата на цивилното население", и призовава за "незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, както и за осигуряване на хуманитарен достъп".

В резолюцията не се споменава „Хамас“, чиито бойци убиха около 1200 души и отвлякоха около 240 при изненадващата атака в Израел на 7 октомври, която даде началото на войната.

Още: Войната в Близкия изток: САЩ спряха резолюция на ООН за спиране на огъня в Газа (ВИДЕО)

Войната донесе безпрецедентна смърт и разрушения, като голяма част от северната част на Газа беше унищожена. По данни на управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването са убити над 18 000 палестинци, 70 процента от които деца и жени, а над 80 процента от 2,3-милионното население е прогонено от домовете си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com