Politico: Изчезналият бивш китайски външен министър е починал в болница след мъчения или се е самоубил

9358
Politico: Изчезналият бивш китайски външен министър е починал в болница след мъчения или се е самоубил
Снимка: Getty Images

Бившият китайски външен министър Цин Ган, който мистериозно изчезна, а после бе отстранен от длъжност през лятото на 2023 г., вероятно е починал във военна болница в края на юли след като е бил измъчван или се е самоубил.  

Китайският топ дипломат спря да се появява публично на 25 юни, само шест месеца след като бе назначен на поста. Преди това той проведе среща в Пекин със заместник-министъра на руското външно министерство Андрей Руденко.

Според непотвърдена информация на няколко източници с достъп до високопоставени китайски служители, говорили пред Politico, истинската мисия на Руденко в Пекин е била да информира Си Дзинпин, че неговият външен министър и няколко висши офицери от китайските ракетни сили са предавали секретна информация на западните разузнавателни агенции.

Цин Ган беше смятан за политик, много лоялен към Си Дзинпин. Между 2014 г. и 2018 г. той отговаря за повечето от взаимодействията на китайския лидер с чуждестранни високопоставени лица. След кратък престой като заместник външен министър, Цин беше назначен за посланик във Вашингтон през юли 2021 г. и за външен министър едва 18 месеца по-късно – уникално бързо издигане, което китайските служители приписваха на неговата близост до Си и личната благосклонност на китайския държавен глава.

ОЩЕ: В Китай започнаха мистериозно да изчезват политици? Ето какво става там

След като Цин Ган изчезна, се появиха мрачни истории за аферата му с репортерка от китайската телевизия Phoenix. Твърди се, че двойката има син, който е получил американско гражданство. „Тези истории бяха широко разгласени в интернет с очевидното съгласие на китайските киберцензори, пише в материала на изданието. С други думи пропагандната машина на Китай намекна, че причината за отстраняването на дипломата е неговата „скандална“ афера и извънбрачно дете.

Но почти едновременно с изчезването на Цин през лятото, в публичното пространство мистериозно спряха да се появяват и главният командир на ракетните сили на Китай Ли Ючао, неговият заместник Лиу Гуангбин и бившият му заместник Джан Джънжун.

ОЩЕ: Китай отстрани "изчезналия" външен министър само 7 месеца след назначаването му 

Няколко други висши служители и бивши офицери от ракетните сили също бяха задържани и най-малко един бивш заместник-командир почина от неуточнено заболяване, според съобщения в държавните медии. В крайна сметка всички те бяха официално уволнени и заменени от офицери от флота и военновъздушните сили - много рядко събитие, като се има предвид, че дотогава висшите командири на ракетните сили почти винаги са били повишавани.

Малко след като чистката в ракетните сили беше официално призната, Ли Шанфу, който през март 2023 г. бе назначен за министър на отбраната, също изчезна. Официалното му уволнение беше обявено в края на октомври.

Като се има предвид непрозрачността на китайската система, е невъзможно да се потвърдят окончателно тези твърдения, а китайското правителство не коментира тези събития. Но така или иначе това е сигнал за трескавата параноя, проникваща в Пекин.

Дали случайно или планирано, това настроение се изостри през лятото, когато директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс каза, че ЦРУ е „постигнало напредък“ във възстановяването на своята мрежа в Китай и има „силен човешки разузнавателен капацитет“ в страната.

ОЩЕ: Китайският външен министър сякаш се изпари. Какво се случва? 

Последвалата параноя във всички части на бюрокрацията и икономиката води до подозрения към всеки, който може да бъде смятан за твърде западно настроен или твърде близък до „враждебните западни сили“. Така например, високопоставен китайски финансов служител, който говори свободно английски и е редовен участник в международните конференции, заяви пред Politico по имейл, че вече не може да присъства на събития, провеждащи се извън Китай и че не може да говори по телефона. Съдбата му е подобна на тази на десетки други висши финансови служители, които бяха отстранени през последните месеци, често след обвинения в корупция. Сътрудник на същия служител е коментирал, че в момента той е разследван за това, че е „твърде близък до Америка“ и „вероятно е шпионин“.

Това е още едно предупреждение за тези, които все още вярват, че Китай е отворен за бизнес със Запада, заключава изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Съдбата на прочула се заложничка на "Хамас": Намериха тялото на Шани Лук

Израел си е върнал телата на трима заложници от ивицата Газа

Смили му се сърцето: Ердоган помилва превратаджии

Израел пред съда на ООН: Никаква сила няма да ни попречи да се защитим от "Хамас"

В Пекин: Шойгу се сторил съмнителен на охраната, Си поглеждал с нежност към Путин

Отидоха на сватба и го зарязаха: 3-годишно индийче се задуши в колата

13 външни министри към Израел: "Спрете офанзивата в Рафах"

Над 300 камиона с хуманитарна помощ са изпратени в Ивицата Газа

Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия

ООН съобщава, че Ивицата Газа е спряла да получава гориво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия