Спокойствието на Путин

73710
Спокойствието на Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Намесата на руския президент Владимир Путин в Украйна може да е предизвикала ужаса на Запада, но у дома той остава харесван, а руската икономика, поне засега е непокътната.

„Дори и да вземем решение да използваме сила, това би било оправдано… Наш интерес и наша отговорност е да защитаваме хората, които са толкова свързани с нас както исторически, така и културно и икономически”, заяви Путин по време на пресконференция.

Това мнение се споделя от много граждани в Москва. Наталия има роднини в град Евпатория, който се намира в оспорвания и стратегически от военна гледна точка регион Крим. „Всички мои приятели, роднини и съседи там казват, че Крим иска да бъде част от Русия”, казва Наталия.

Друг жител на Москва – Евгени споделя мнението на Путин, че новото украинско правителство е нелегитимно. „Това наистина е вътрешен проблем на Украйна, но от законова гледна точка смяната на властта е незаконна”, казва той.

Междувременно, цветята пред украинското посолство в Москва символизират близките връзки между Русия и Украйна, но може и да намекват за солидарност към идеалите на настоящите власти в Киев.

Руският анализатор в сферата на отбраната Павел Фелгенхауер казва, че възможностите може да се променят, ако животът в Русия се промени драстично под санкциите на САЩ и ЕС. „Русия има силно участие в международната финансова система. А санкциите ще бъдат жестоки, ако са наистина сериозни”, казва Фелгенхауер.

От Московската фондова борса казват, че реакцията на конфликта е била предвидима – инвеститорите продават акции. Не е приятно да се види, но търговията продължава в добри обеми. Чуждестранни инвеститори притежават 40% от акциите, които са били продадени в Москва.

Путин гледа на санкциите на Запада като на игра в стил „око за око, зъб за зъб”. „В съвременния свят, в който всичко е свързано и всеки зависи от другите по някакъв начин, естествено могат да бъдат нанесени щети, но те ще бъдат и за двете страни”, заяви Путин.

Двустранните щети са единствената ясна неизбежност за всички страни в конфликта.

„Не мисля, че Украйна след всички промени, след провеждането на легитимни избори и преструктуриране на армията, ще се примири част от страната да бъде под руско иго. В крайна сметка те ще отвърнат на удара, което означава, че това ще продължава безкрайно. Путин ще продължи да се инати, украинците – също. А Западът най-вероятно също ще трябва да бъде упорит”, казва Фелгенхауер.

Упорството и дипломацията обаче не са неща, които вървят ръка за ръка. Планираната среща на Г-8 в Сочи се разпада, от Украйна идват слухове, че доброволци се готвят за борба, а Путин все още не е разкрил слабото си място.

Voice of America

Газпром предупреди Украйна, че ще спре газа

Руският газов гигант "Газпром" заплаши Украйна да прекрати износа си на газ заради неплатени сметки, както се случи по време на криза...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com