Трусове разцепиха на две тектонска плоча

37031
Трусове разцепиха на две тектонска плоча

Серията от силни земетресения в района на индонезийския остров Суматра са довели до разцепването на Индо-австралийската литосферна плоча на две части, което предвещава катаклизми на земята още дълги години. До този извод са достигнали учени, които са публикували резултатите от изследванията си в списание Nature, предаде КРОСС.

"Никога не сме виждали подобно земетресение. То е част от сложни процеси, които стават при разцепването на литосферната плоча. За подновяването на този геологически процес - формирането на нови граници на плочата, ще са необходими милиони години, а сигурно за това време ще има още хиляди трусове с подобна сила", пише един от авторите на изследването - сътрудникът в университета в Юта Кит Копър.

Силно земетресение край бреговете на Аляска

Силно земетресение с магнитуд 6.9 по скалата на Рихтер разтърси крайбрежието на Аляска. Няма подадена тревога за опасност от цунами, с...

С него е напълно съгласен и сътрудникът в Калифорнийския университет Хиро Канамори. „Това земетресение е уникално", смята той.

Копър и колегите му са изучавали последствията от силните трусове, които бяха регистрирани в Индийския океан до бреговете на Суматра на 11 април 2012 година. Те бяха със сила 8,6-8,7 по Рихтер. Въпреки изключителната сила на трусовете, те не доведоха до появата на цунами и големи разрушения на сушата.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com