Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция строи нова АЕЦ в Синоп?

24 януари 2013, 13:50 часа • 578 прочитания

Турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз съобщи, че в момента се определя конкретният терен, където ще бъде построена атомна електроцентрала, пишат турски медии.

Това трябва да стане преди страната официално да обяви търг за изграждането на обекта и да покани фирми за участие.

Според министъра процедурата по изграждането на АЕЦ е била отложена с една година след аварията в АЕЦ "Фукушима", за да може японските компании да се подготвят за участие в търга. Според неофициални данни интерес към изграждането на обекта има от компании от Китай, Южна Корея и Канада.

Йълдъз уточни, че вече е направено проучване на евентуален терен в Синоп, като останалите параметри на бъдещата централа – мощност, блокове, инфраструктура, вече са ясни. Проведени са и сеизмични изследвания на мястото и са разгледани съществуващите геоложки данни.

„Проведохме проучване за намирането на подходяща площадка за АЕЦ в Синов, както и за реакторите на бъдещата трета атомна централа. За една година сме провели сеизмични изследвания и сме анализирали геоложките данни. В процеса сме включили Япония Южна Корея и Китай, което доведе до усилване на конкуренцията", заяви министър Танер Йълдъз, цитиран от ТРТ.

Още през 2009 - 2010 г. Турция реши да строи АЕЦ "Аккую" с четири блока по руска технология, а впоследствие заяви готовността да построи още една централа край Синоп, като фаворити се спрягаха компании от Япония и Южна Корея.

В последно време се заговори и за трети проект на Черно море недалеч от границата с България, но тук информацията за намеренията на Анкара е много противоречива.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес