Убиецът на българина в Афганистан бил внедрен талибански боец

8814
Убиецът на българина в Афганистан бил внедрен талибански боец
Нападателят е на 21 години и е идентифициран като Абдул Мансур

Афганистанският войник, убил вчера български войник и четирима френски военни в Афганистан, е боец на талибаните, който очевидно се е внедрил в редиците на афганистанската армия от доста време. Това заяви френският министър на отбраната Жерар Лонге, който е на визита в Афганистан, предаде Франс прес.

Нападателят е на 21 години и е идентифициран като Абдул Мансур.

Франция: Възможно е предсрочно изтегляне от Афганистан

Четирима френски войници бяха убити вчера от войник от афганистанската армия. Трагедията рестартира дебата за изтеглянето на френските ...

Той е бил задържан след драмата. Според Лонге става дума за войник, който първо е дезертирал от афганистанските сили, после е преминал в Пакистан, преди да се върне отново в редиците на афганистанските военни. Той е бил от около два месеца в частта в Гуан, преди да извърши нападението в петък. Тези информации Лонге съобщи по време на визита във френската база Суроби в Афганистан.

Там Лонге подчерта способността на Франция да помогне на афганистанската национална армия да контролира по-добре новобранците си чрез въвеждането на нови техники за идентифициране на хора. Лонге подчерта още, че талибаните имат желанието да пречупят доверието между френските сили в Афганистан и афганистанската армия.

Лонге е в Афганистан, за да направи оценка на мерките, които афганистанските власти ще приложат, за да гарантират сигурността на френските военни, натоварени с обучението на техните афганистански колеги. В петък френският президент Никола Саркози заяви, че ако няма достатъчно гаранции в тази насока, Франция може да ускори изтеглянето на контингента си от Афганистан. Париж има сега 3600 военнослужещи в страната, които са част от многонационалната коалиция на НАТО.

В Афганистан е и началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили адмирал Едуар Гийо. Той обяви, че засега операциите по обучение на афганистанските военни от техните френски колеги са временно прекратени. Продължават само операциите по оказване на подкрепа на на афганистанската национална армия. Сред жертвите на вчерашното нападение имаше и един българин, служил в чуждестранния легион на Франция.

Българин загина в Афганистан

Българин загина в Афганистан. Той бе част от френския легион, който бе нападнат снощи. Българският гражданин Свилен Симеонов е на 34 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com