Войната в Близкия изток: Израел и Хамас удължават примирието (ВИДЕО)

3851
Войната в Близкия изток: Израел и Хамас удължават примирието (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Примирието между Израел и „Хамас“ се удължава с още два дни. По силата на сега действащото споразумение се очаква до края на деня да бъде освободена нова група заложници.

Още: Оценка: Войната в Израел навлиза в нов етап

В изявление Хамас също потвърди, че се е договорил както с Катар, така и с Египет да удължи настоящото примирие с Израел с още два дни. Израел все още не е потвърдил официално споразумението.

Още: Опитват да удължат примирието между Израел и "Хамас"

И Хамас, и Израел, сигнализираха готовността си да удължат настоящото споразумение и да позволят освобождаването на повече заложници от Газа. Палестински служител каза вчера пред BBC, че Хамас е готов да освободи до 40 допълнителни заложници, което би означавало четиридневно удължаване според условията на първоначалното споразумение, договорено с Израел. Съобщава се, че Израел клони към по-постепенен, ежедневен подход. И даде да се разбере, че се готви да поднови войната в Газа.

Още: Израел: На "Хамас" е дадена възможност за удължаване на примирието

Че Хамас се е ангажирал да освободи още 20 жени и деца през следващите два дни, потвърди и говорителят на Белия дом Джон Кърби. По думите му осем или девет от останалите заложници са американци и каза, че се надява те да бъдат сред освободените по-късно днес. Кърби каза, че спорната точка по отношение на днешните очаквани публикации е „дали две майки могат да излязат с децата си, това изглежда, вече е решено“. До момента е освободен само един американско-израелски гражданин, четиригодишният Авигейл Идан.

Поредна размяна на пленници днес

Тази вечер 11 заложници са освободени в замяна на 33 палестинци, освободени от израелски затвори, обяви Катар. Тел Авив обяви, че държаните досега от Хамас заложници вече са на път към дома. В социалните мрежи пък бяха разпространени кадри как освободените пътуват в автомобил на Червения кръст, като са обиждани от жителите на Газа.  

Говорителят на катарското външно министерство Маджед Ал Ансари обяви, че сред освободените има няколко лица с двойно гражданство. „Сред освободените от Газа има 3 френски, 2 германски и 6 аржентински граждани“, обяви той в социалната мрежа Х. Той уточни, че те „са предадени на МКЧК“. Ал Ансари уточни, че освободените от Израел палестинци включват 30 деца и три жени. До момента общо досега са освободени 39 израелски заложници и 117 палестинци. 

Хуманитарна помощ

Допълнителни камиони с хуманитарни доставки влязоха в ивицата Газа в понеделник с храна, гориво и лекарства, разпределени от хуманитарни организации. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че хуманитарната пауза е позволила „значителен прилив“ на помощ да попадне в Газа. „Ние се възползваме напълно от паузата в битките, за да увеличим количеството хуманитарна помощ, придвижваща се към Газа, и ще продължим усилията си да изградим бъдеще на мир и достойнство за палестинския народ. Няма да спрем, докато всички заложници, държани от терористите на Хамас, не бъдат освободени“, обяви той в изявление.

Още: Мнение: Примирието укрепва "Хамас", за Израел то е горчиво-сладко

Израел обяви война на „Хамас“, след като палестинската въоръжена групировка извърши атака на 7 октомври, при която загинаха около 1200 души, а 240 бяха взети за заложници. По данни на здравните власти в Ивица Газа жертвите са над 13 300 души. 

Още: Мъск посети кибуца Кфар Аза в Израел, където бяха най-бруталните кланета на "Хамас" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смили му се сърцето: Ердоган помилва превратаджии

Израел пред съда на ООН: Никаква сила няма да ни попречи да се защитим от "Хамас"

В Пекин: Шойгу се сторил съмнителен на охраната, Си поглеждал с нежност към Путин

Отидоха на сватба и го зарязаха: 3-годишно индийче се задуши в колата

13 външни министри към Израел: "Спрете офанзивата в Рафах"

Над 300 камиона с хуманитарна помощ са изпратени в Ивицата Газа

Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия

ООН съобщава, че Ивицата Газа е спряла да получава гориво

Ердоган: Човечеството трябва да подкрепи борбата на палестинския народ за свобода

Китай: Путин и Си обсъдиха на чаша чай стратегически въпроси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com