Мнение: Примирието укрепва "Хамас", за Израел то е горчиво-сладко

3512
Мнение: Примирието укрепва "Хамас", за Израел то е горчиво-сладко
Снимка: Getty Images

Беше нощта преди Коледа през 1914 г., когато британските войници, воюващи по Западния фронт, чуха празнични песни, идващи от германските окопи.

„На следващия ден британски и германски войници се срещнаха в ничията земя и си размениха подаръци, направиха снимки, а някои играха импровизиран футболен мач“, сочат данните на Имперския военен музей на Обединеното кралство. „Те също така погребаха жертвите и поправиха окопи и землянки“, гласи информацията. Примирието продължи само няколко дни – само до началото на новата година. И тогава се върна към войната - конфликт, в който около 8,5 милиона войници от всички страни в крайна сметка щяха да загинат. Това пише в коментар за CNN Ричард Галант. 

Времето на примирието между Израел и "Хамас", което влезе в сила в петък, няма нищо общо с празник. А до споразумението за прекъсване на боевете за четири дни и размяна на заложници и затворници се стигна след неколкоседмични преговори с помощта на Египет, Катар и САЩ, а не при импровизирано събитие. Заложниците, освободени от "Хамас", и затворниците, освободени от Израел, радостно прегръщаха своите бащи, майки и братя и сестри, седем седмици след терористичната атака на 7 октомври, която предизвика войната.

Още: "Хамас" освободи трета група заложници в Газа (ВИДЕО)

С постигането на сделката двете страни събудиха надежда за евентуален край на кръвопролитията: прекратяването на огъня може да бъде удължено, ако "Хамас" освободи повече от хората, които държи. Но има и възможност това примирие да не продължи много по-дълго от това през 1914 г.

„Сделката несъмнено укрепва "Хамас", позволявайки му да си поеме дъх и да се прегрупира“, пише Фрида Гитис. „Каквото и да чувстват палестинците към организацията, която отприщи този кръг от битки, няма да чуем мнозина в Газа сега открито да критикуват "Хамас". Няма съмнение, че докато тази група остава на власт, бъдещето изглежда мрачно за жителите на Газа“, допълва тя.

Още: Кои са хората, които дърпат конците в Хамас? Ето имената, делата и страшните им биографии

„За Израел тази сделка е горчиво-сладка. Преговорите с терористична организация, която току-що е избила и малтретирала повече от 1000 граждани на страната и остава ангажирана с унищожаването на Израел – многократно потвърждавайки тази цел – е не само трудно за преглъщане, това е морална и стратегическа дилема от най-висок порядък."

Два часовника

Няма съмнение, че Израел и САЩ действат според два много различни графика. И тези два часовника изглеждат все по-несинхронизирани. Израел – ангажиран с унищожаването на военния капацитет на "Хамас" и края на способността му да управлява Газа  – изглежда не бърза да обяви мисията за изпълнена...“, казва Арън Дейвид Милър, бивш преговарящ в Близкия изток, който е служил както в демократичните, така и в републиканските администрации. 

„Очевидно е, че часовникът на САЩ тиктака много по-бързо – пряк резултат от нарастващия натиск от страна на техните европейски съюзници, ключови арабски партньори и дълбоко разделена Демократическа партия... Дори в Държавния департамент и сред служителите на Конгреса имаше опозиция срещу пасивността на администрацията пред палестинските жертви, които са безпрецедентни през последните десетилетия. Наистина, самият Байдън почти със сигурност е разбрал, че колкото и да е загрижен за Израел, опустошението и смъртта в Газа изискват внимание и за палестинците“, добавя той.

Още: 50 дни с куршум в тялото: Историите на освободените израелски заложници (ВИДЕА и СНИМКИ)

Външната политика на Байдън „демокрация срещу автокрация“ е грешка, която отслабва САЩ, като същевременно не успява да насърчи глобалната стабилност, твърди Кристофър МакКалиън, сътрудник в мозъчния тръст Defense Priorities. „Америка в момента се оказва въвлечена в три големи геополитически кризи ... Силите на САЩ все още са на разположение в Близкия изток, за да възпират Иран и "Хизбула" от намеса срещу Израел във войната му с "Хамас", излагайки на риск американските войски и заплашвайки да въвлече САЩ в друга голяма война в региона. Американските войски вече бяха обект на десетки атаки с дронове и ракети от подкрепяните от Иран сили в Ирак, Сирия и Йемен и са нанесли ответни удари в отговор. В Източна Европа САЩ по същество са ангажирани в прокси война с Русия заради нахлуването на Москва в Украйна. В Източна Азия САЩ рискуват катастрофална битка с Китай за политическия статут на Тайван“, напомня той.

Още: 200 камиона хуманитарната помощ влизат в Газа (ВИДЕО)

Шерил Сандбърг също взима отношение относно световното въздействие на войната Израел - "Хамас". „Хората по целия свят протестират и крещят по улиците. Но за момент ни призовавам да изместим фокуса си от политиката към човечеството. … има едно мнение, с което всеки може да се съгласи: изнасилването никога не трябва да се използва като инструмент във война“, смята Сандбърг - технологичен директор, филантроп и писател, която бе главен изпълнителен директор на Meta.

„На 7 октомври терористите на "Хамас" извършиха неописуеми жестокости, за които трябва да говорим – и то на висок глас. Множество свидетели казват, че сексуалното насилие е било широко разпространено през този ден, според доклади на израелски следователи... Стигнахме толкова далеч, като вярваме, че оцелелите от изнасилване и нападение в толкова много ситуации, но този път мнозина пренебрегват историите, които тези тела ни разказват за това как тези жени са прекарали последните мигове от живота си“, допълва Шерил Сандберг.

Още: Египет иска удължаване на примирието между "Хамас" и Израел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com