Войната в Израел: Конфликтът се ожесточава, броят на жертвите расте (ВИДЕО)

8728
Войната в Израел: Конфликтът се ожесточава, броят на жертвите расте (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Израел продължава с масираните въздушни удари срещу Газа. Нападенията идват в отговор на смъртоносната атака на Хамас в събота, довела до смъртта на близо 1000 души. Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани да унищожи организацията.

Бойните действия

По последни данни досега израелската авиация е нанесла удари по над 200 цели в Ивицата Газа. Сривани са със земята цели сгради, а от 100 000 палестинци досега са били принудени да напуснат домовете си. Критична е и ситуацията с болниците в Газа, които са препълнени. Ивицата се намира под пълна блокада, като още вчера Тел Авив спря доставките на ток, храна и горива.

Израелските отбранителни сили ЦАХАЛ съобщиха, че при атаки в ивицата Газа са убити министърът на икономиката на палестинската въоръжена групировка Хамас Джавад Абу Шамала, както и служителят на организацията Закари Абу Мамар. В съобщението на израелската армия се посочва, че убитият служител преди това е заемал позиции в терористичната организация, където е ръководил няколко операции, насочени срещу израелски граждани, предаде АФП. Малко по-късно от Хамас потвърдиха информацията.

Още: Защо Израел не предвиди нападението на Хамас? Как проспаха нещо толкова чудовищно?

Израелската армия съобщи и че си е върнала контрола над границата с ивицата Газа. Местата, през които бе осъществен пробивът от терористите на 7 октомври, са блокирани от танкове, се казва в доклад на командването на Израелските отбранителни сили. Били са евакуирани жителите на населените места, разположени най-близо до оградата. Израелските военни продължават да разчистват района от бойци на "Хамас", които все още може да се крият там.

От палестинска страна пък отново изстреляха стотици ракети, като обекти на атаката бяха южният израелски град Ашкелон, както и столицата Тел Авив. „Ал Джазира“ съобщи за нападението около 17:30 ч. българско време, като посочи, че преди това цивилните са били предупредени да напуснат Ашкелон от военното крило на организацията.

Съобщава се, че противовъздушната отбрана на Израел, известна като "Железен купол", е неутрализирала почти всички, но все пак има и поражения, както е видно от кадри в социалните мрежи.

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са 900 души, а над 2600 са ранени. От палестинска страна се съобщава за близо 850 жертви – 830 от тях в Ивицата Газа и 19 на Западния бряг. Ранените са над 4300, като почти всички са в Газа.

Днес през целия ден продължават да стават ясни шокиращи подробности за атаката в събота. Чуждестранни медии бяха допуснати от властите в Израел до град Кфар Аза, през който са преминали бойците на "Хамас". Първите гледки са ужасяващи – над 40 трупа на деца и бебета, някои от които с отрязани глави. В града са убити повече от 200 израелци.

Още: Израелската армия в Газа: А заложниците? САЩ заплашиха Иран и "Хизбула" (ВИДЕО)

Страховити разкази изплуват и за отчаяните мерки, които цивилните са предприели, за да спасят най-близките си. Двама родители видели навреме как екстремистите от Хамас приближават и ще атакуват дома им, затова скрили 10-месечните си близнаци в специално укрепено убежище и се изправили срещу бойците на "Хамас". В последвалия бой двамата успели да убият 7 от нападателите, но след това били застреляни. Децата са намерени от баба им и дядо им, след като са останали 14 часа сами в укрепената стая.

Още: Изясни се съдбата на Шани Лук - най-известната сред отвлечените от "Хамас"

Паралелно с това, продължава неизвестността около отвлечените от Израел цивилни. По първоначални данни, най-малко 100 души са похитени, но съдбата на тези хора, както и точната им бройка, остава неизвестна.

Дипломацията

Мнозина се надяваха, че конфликтът може да бъде разрешен с диалог, но това изглежда все по-невъзможно. Нещо повече – не е изключено в кризата да бъдат замесени и още страни. В сраженията нееднократно се включиха бойци на ливанската „Хизбулла“, като принудиха Израел да води бойни действия и на север.

Още: Ивицата Газа - какво представлява тя? Най-важните факти

На фона на това, говорителят на Министерството на външните работи на Иран Насер Канани заяви, че Техеран ще даде "унищожителен отговор" на всяко израелско нападение срещу страната. Предупреждението му идва след това на неидентифициран ирански служител, цитиран от западни медии, че Техеран ще отговори на израелско нападение срещу Иран с ракетни удари от целия Близък изток. Посочваха се териториите на Иран, Ливан и Йемен. Ракетни удари от Ливан и Йемен ще изискват участието на подкрепяните от Техеран бойци в тези страни - съответно "Хизбула" и хутите. Служителят добави, че Иран ще изпрати бойци в Израел от Сирия, за да атакуват северната и източната част на еврейската държава.

Освен това духовният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че е много доволен от военното поражение на Израел и провала на разузнаването му. Въпреки че отрича Иран да е замесен в атаката на "Хамас", Хаменей обяви в обръщение по телевизията: „Ние целуваме ръцете на тези, които планираха атаката срещу ционисткия режим“, като така допълнително наля масло в огъня.

От своя страна американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ стоят твърдо зад Израел, като нарече нападението на Хамас „акт на чисто зло“. Той обяви готовността на Вашингтон да помогне на Тел Авив, като защити правото на Израел да отговори със сила на случилото се.

Още: Гняв, обвинения и отмъщение: Кървави седмици в Близкия изток прогнозира експерт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Ето колко ще струва възстановяването на Газа

Ето как хората в Дубай се справят с наводненията (ВИДЕО)

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

"Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

"Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Расте броят на загиналите след срутване на магистрала в Китай

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com