Иран заплаши Израел и САЩ - готви отваряне на втори фронт (КАРТИ)

18815
Иран заплаши Израел и САЩ - готви отваряне на втори фронт (КАРТИ)
Снимка: Getty Images

"Хамас" засилва набезите си в южната част на Израел, докато палестинските милиции на Западния бряг и ливанската организация "Хизбула" влизат в сблъсък с израелските сили за сигурност на север. Ситуацията може да доведе до разширяване на войната на втори фронт, анализират американските експерти от мозъчния тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Всичко за войната в Израел четете тук.

"Ос на съпротивата" и възможният втори фронт

На 7 октомври "Хамас" предприе изненадваща сухопътна и въздушна атака срещу Израел, която включваше изпращане на стотици бойци в страната, за да атакуват близките гранични постове, военни обекти и жилищни райони. В отговор Тел Авив извършва вече няколко дни въздушни удари в Ивицата Газа, контролирана именно от "Хамас". В това време иранската "Ос на съпротивата" обаче се присъединява към операцията на "Хамас".

Още: Хипотези: Нетаняху нарочно не е спрял "Хамас", Русия има общо с атаката? (ВИДЕО)

Вчера бойното крило на "Хамас" (терористите имат и социално крило - бел. ред.) - бригадата "Ал Касам" - предприе нападение срещу израелския град Рахат, който се намира на около 30 км източно от Газа. "Ал Касам" също така изстреля ракети към израелска територия, включително към Йерусалим, а "Хамас" призова хората в града да нападат израелци и да застанат начело на т.нар. съпротива.

Още: Родители в Израел спасили децата си, убивайки 7 бойци на "Хамас". Стотици избити в кибуц до Газа (ВИДЕО)

Палестинските милиции пък извършиха вчера нападения срещу израелци на Западния бряг в отговор на призивите на "Леговището на лъвовете" (TLD). Това е милиция на Западния бряг (другата палестинска територия в Израел), за която "Израел Хайом" твърди, че получава финансиране от "Хамас".

Израелските сили за отбрана (IDF) нанесоха въздушни удари по повече от 500 позиции на "Хамас" и "Палестинския ислямски джихад" (PIJ), включително по оперативния щаб в Газа. Израелският министър на отбраната Йоав Галант поиска "пълна обсада" на Газа, която отряза над два милиона души от електричество, храна, вода и гориво. Израел мобилизира 300 000 военни резервисти за 48 часа в очакване на мащабно нахлуване в Газа.

Още: Войната в Израел: Нетаняху се закани да унищожи Хамас (ВИДЕО)

Иран заплаши Израел

Членовете на "Оста на съпротивата" отправят заплахи, които могат да доведат до разширяване на войната между Израел и палестинските милиции в региона, анализира ISW, като посочва думите на говорителя на Министерството на външните работи на Иран Насер Канани. Той заяви на 9 октомври, че Техеран ще даде "унищожителен отговор" на всяко израелско нападение срещу Иран.

Предупреждението му идва след това на неидентифициран ирански служител, цитиран от западни медии, че Техеран ще отговори на израелско нападение срещу Иран с ракетни удари от целия Близък изток. Посочваха се териториите на Иран, Ливан и Йемен. Ракетни удари от Ливан и Йемен ще изискват участието на подкрепяните от Техеран бойци в тези страни - съответно "Хизбула" и хутите. Служителят добави, че Иран ще изпрати бойци в Израел от Сирия, за да атакуват северната и източната част на еврейската държава.

Още: В Йемен се води война във войната и никой не иска да сложи край на катастрофата

Снимка: Getty Images

Заплаха и срещу САЩ

Ръководителят на подкрепяната от Иран организация "Бадр" Хади ал Амери заплаши да нападне и американските сили, ако САЩ се намесят във войната в подкрепа на Израел. Засега от Вашингтон обявиха, че няма да пращат войски на израелска територия, а само ще окажат необходимата косвена помощ. Щатите засилват присъствието си в Близкия изток именно заради заплахата от Иран - пращат още изтребители и най-големия самолетоносач в света "Джералд Форд".

Подкрепяните от Иран милиции в Ирак нападнаха американските сили в Сирия през март.

Междувременно "Хизбула" нанесе артилерийски удари по Израел за втори пореден ден и най-малко шестима членове на организацията се опитаха да преминат на израелска територия от Южен Ливан. Израелското правителство заплаши да атакува "Хизбула" с помощта на американската ударна група самолетоносачи, ако организацията продължи да подкрепя "Хамас". Израел също така предупреди, че ще обмисли възможността да нанесе удар по сирийската столица Дамаск.

Още: Ракетни удари се разменят между Израел и Южен Ливан (ВИДЕО)

Как Иран може да се възползва от войната?

Войната в Израел е в центъра на международното внимание и Иран може да се възползва от ситуацията, за да постигне една или повече от стратегическите си цели, анализира ISW.

Експертите отбелязват 4 основни точки, от които Техеран може да се възползва. Иран има шанс да ускори темповете на обогатяване на уран за ядрената си програма, както и да увеличи запасите си от обогатен уран.

Още: САЩ с примамлива оферта към Иран, ако спре да доставя дронове на Русия

Отделно, докато светът гледа към Израел, иранците може да пренесат оръжия в Сирия, както и компоненти за подпомагане на производството на балистични ракети, ракети „земя-въздух“ и дронове.

Припомняме, че Иран подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад заедно с Русия и има за цел да изгони напълно американците от региона (те се сражават срещу „Ислямска държава“ – бел. ред.). Именно това е една от четирите цели, посочени и сега в анализа на американския мозъчен тръст.

От ISW се опасяват, че Иран може тихомълком да сключи споразумение с Русия за продажба на още дронове или балистични ракети на Москва за войната в Украйна.

Снимка: Getty Images

Иран вече отрече официално участие в атаката на "Хамас" срещу Израел, въпреки че в американски медии се появи информация как Техеран е подготвял нападението заедно с организацията дни преди осъществяването му. САЩ отговориха доста дипломатично, като държавният секретар Антъни Блинкен посочи, че не са видели конкретни доказателства за прякото участие на Иран.

Още: Иран ли е дал нареждане за нападението срещу Израел?

Иран и "Хамас" подобриха отношенията си през 2014 г. след поредица от разногласия относно регионалното развитие в началото на онова десетилетие. Оттогава Техеран предоставя доста голяма материална и финансова подкрепа на движението от Ивицата Газа. През април 2023 г. израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че Иран ежегодно изпраща 100 млн. долара на "Хамас", 700 млн. долара на "Хизбула" и десетки милиони долари на "Палестинския ислямски джихад".

На 9 октомври Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) и ливанската "Хизбула" разположиха свои сили на югозападната сирийска граница. В този район Иран има оперативен щаб. КГИР прехвърли 50 чуждестранни бойци в Дамаск, които са способни да използват противовъздушни ракети. В готовност е и специално подразделение на "Хизбула", което може да проникне на израелска територия, предупреждават от Института за изучаване на войната.

Още: Израелската армия в Газа: А заложниците? САЩ заплашиха Иран и "Хизбула" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com