Войната в Израел: Освободените заложници били дрогирани, Нетаняху иска контрол над разоръжаването на Газа (ВИДЕО)

5792
Войната в Израел: Освободените заложници били дрогирани, Нетаняху иска контрол над разоръжаването на Газа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Освободените от "Хамас" заложници са били дрогирани, за да изглеждат щастливи и спокойни след претърпяното физическо насилие, лишения и психичен тормоз повече от 50 дни в тунелите на Газа - това е картината, която описва израелското Министерство на здравеопазването. В същото време експертите, направили аутопсия на убитите от "Хамас" жени на 7 октомври, разказват, че те са умрели "с отворени очи, уста в гримаси, стиснати юмруци". Жените, част от израелската армия, са били простреляни в гърдите и интимните части.

Дрогирането на заложниците

Представител на здравното министерство съобщава пред комисията по здравеопазване, че на заложниците, освободени от плен на "Хамас", са дадени хапчета за успокояване, преди да бъдат предадени на Червения кръст за прехвърляне в Израел.

Още: Израел: Атаката на "Хамас" от 7 октомври е планирана с години с наръчници как да се вземат заложници

Д-р Хагар Мизрахи, ръководител на медицинския отдел на МЗ, споменава за специално лекарството Клоназепам, известно в Израел като Клонекс и продавано под марките Клонепин и Ривотрил на други места. Препаратът се използва за предотвратяване и лечение на тревожни разстройства, гърчове, биполярно разстройство, възбуда, свързана с психоза, и обсесивно-компулсивно разстройство. Д-р Мизрахи не предостави доказателства за това, уточнява CNN.

Освен това, има свидетелски разкази на освободени заложници за извършени изнасилвания от терористите от "Хамас". Един от разказите е особено тежък - как терористите "си прехвърляли" една от жените в брутална оргия.

Нетаняху поиска Израел да запази контрола по разоръжаването в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израелските отбранителни сили (IDF) трябва да запазят контрола върху разоръжаването на Газа след войната. По този начин на практика той отхвърли идеята, че международни сили могат да отговарят за сигурността в Ивицата Газа. 

Това не е първият път, когато Нетаняху призовава за следвоенен израелски военен контрол в Газа. „На следващия ден Газа трябва да бъде разоръжена. И за да бъде разоръжена Газа, има само една сила, която може да гарантира това – и тази сила е израелската армия“, каза Нетаняху във вторник по време на пресконференция. „Никоя международна сила не може да носи отговорност за това“, каза той. „Видяхме какво се случи на други места, където международните сили бяха изпратени с цел разоръжаване“, допълни Нетаняху. 

Още: Израел: Над 80 наши военни са загинали в ивицата Газа

Нови удари в Газа

Същевременно продължават въздушните удари на израелската армия в Газа. Видеозаписи и разкази на свидетели показват, че във вторник е имало множество атаки в района на Дейр ал-Балах в централната част на ивицата, като много жертви са откарани в болницата на мъчениците в Ал-Акса.

Говорителят на болницата д-р Халил Ал Дакран каза пред CNN, че повече от 90 тела са пристигнали в медицинското заведение във вторник, в допълнение към 130 души, които са били ранени. Той каза, че пристигат още жертви. „Болницата на мъчениците Ал Акса е единствената в централната част и не може да поеме толкова голям брой хора, особено като се има предвид, че кланетата срещу нашия народ все още продължават“, каза той.

Израелската армия заяви, че нейните войски са "в сърцето" на Хан Юнис в южната част на Газа и са "завършили обкръжаването" на бежанския лагер Джабаля в северната част на Газа.

Десетки хиляди вътрешно разселени палестинци са пристигнали в най-южната провинция Рафа в Газа през последните два дни, съобщи хуманитарната агенция на ООН във вторник, като предупреди за пренаселеността и разпространението на болести. В момента почти 1,9 милиона души, повече от  80% от населението на Газа , са разселени, каза друга агенция на ООН.

Висши служители на ООН предупреждават за „апокалиптична“ ситуация в разкъсваната от война Газа, където „няма безопасно място“ за цивилни, докато войната на Израел с Хамас се разпространява на юг , където мнозина са търсили убежище преди това.

Израел наводнява тунелите на Хамас с морска вода?

Може ли Израел да наводни тунелите на терористичната групировка "Хамас", използвайки вода от Средиземно море по примера на Египет няколко години по-рано? Тел Авив е инсталирал пет големи помпи по крайбрежието на Средиземно море северно от град Газа, в средата на ноември, които биха могли да бъдат използвани за тази цел, се казва в статия на Wall Street Journal.

Според изданието потопяването на тунелите ще отнеме приблизително няколко седмици, но това ще изложи на опасност израелските заложници, държани в тунелите от екстремистите.  Опитите за изпомпване на солена вода също така биха могли да повредят подземния водоносен хоризонт, замърсявайки основното водоснабдяване в Газа.

Атака на Хамас по израелска ядрена база

Ислямистката групировка "Хамас" е изстреляла ракета по военната база Сдот-Миха в Централен Израел, където по всяка вероятност се съхранява ядрено оръжие. Това е станало по време на атаката на 7 октомври и не е известно дали терористите са били наясно какъв именно обект атакуват. Според директора на проекта за ядрена информация на Федерацията на американските учени Ханс Кристенсен, когото The New York Times цитира, вероятно в близост се съхраняват между 25 и 50 ядрени установки Jericho. Той обаче предполага, че те се държат не в самата база, а извън нея, така че не са били изложени на директен риск по време на атаката.

Още: Ще наводни ли Израел тунелите на "Хамас" с морска вода?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай: Путин и Си обсъдиха на чаша чай стратегически въпроси

Нетаняху: Битката в Рафах е критична за кампанията в Газа

Пак проблеми с Boeing: Самолет кацна аварийно след пламнал двигател (ВИДЕО)

Защо Путин не взе в делегацията си в Китай директора на "Газпром"?

След дълго мълчание: Бившият пакистански премиер се появи публично

Спират раздаването на храна в Рафах, запасите свършиха

Русия и Китай искат политическо решение на войната в Украйна

Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията (ВИДЕО)

Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)

Земетресение край бреговете на Тонга

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com