Войната в Израел: В очакване на сухопътна офанзива в Ивицата Газа (ВИДЕО)

5587
Войната в Израел: В очакване на сухопътна офанзива в Ивицата Газа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Израел продължава с масираните въздушни удари срещу Газа. Нападенията идват в отговор на смъртоносната атака на Хамас в събота, довела по последни данни до смъртта на над 1300 души. Според мнозина, Израел вероятно вече е готов и за сухопътна операция, като не е изключено тя да започне в близките часове.

Бойните действия

В очакване на сухопътна операция, израелските въоръжени сили вече извършиха локални нападения в покрайнините на Ивицата Газа през последните 24 часа, съобщи военното командване, цитирано от "Джерусалем пост". По време на усилията си за намиране на изчезнали лица израелските сили са убили членове на Хамас, включително един, който е изстрелял противотанкова управляема ракета. Набезите включват "пехота и бронирани сили", съобщава Си Ен Ен. Според мнозина, тези разузнавателни действия ясно показват, че Тел Авив вероятно е в последния етап на подготовка за мащабна сухопътна операция.

За вероятността от започването на нова страница в бойните действия говори и призивът на Израел за мащабна евакуация на цивилни от Ивицата Газа. Военни са пуснали над Газа листовки, с които предупреждават жителите да бягат "незабавно" на юг, съобщиха кореспонденти на АФП в палестинската територия. "Незабавно се евакуирайте от домовете си и отидете на юг от Вади Газа", гласят листовките, на които има и карта със стрелка, сочеща на юг през линия в централната част на ивицата Газа.

От Организацията на обединените нации също признаха, че са били информирани от израелската армия за заповед за "преместване" на около 1,1 млн. души от северната част на ивицата Газа в южната в рамките на 24 часа. Съобщението на Израел подсказва, че предстои пехотна военна операция. В мрежата вече се появиха спекулации, че тя може да започне буквално след часове, след като стана ясно, че Тел Авив е дал едва два часа на болница да евакуира пациентите си.

Още: Журналист на Ройтерс загина при обстрел до границата с Израел в южен Ливан

В същото време от Хамас отказаха да се подчинят на израелските призиви. Ръководителят на Бюрото за политически и международни отношения на "Хамас" Басем Наим обяви: "Имаме две възможности - да победим тази окупация или да умрем по домовете си". "Ние няма да напуснем. Не сме готови да повторим отново Накба", каза той, визирайки масовото изселване на палестинци при създаването на Израел през 1948 г.

Още: Владимир Чуков: Преговарят част от Синайския полуостров да е за палестинците, а Египет да получи Негев

Същевременно продължават масираните бомбардировки над Ивицата Газа. Израел обяви, че е унищожил десетки позиции за изстрелване на безпилотни самолети, които са били изградени върху покривите на цивилни къщи в ивицата Газа. От ВВС на Израел уточняват, че става въпрос за десетки аварийни позиции на терористичната организация "Хамас", чрез които се изстрелват дронове. Позициите са били построени на покривите на къщите на жителите на Ивицата Газа, както и вътре в домовете им. Израелските ВВС считат, че това е още един пример как терористичната организация "Хамас" използва гражданите на Ивицата Газа като жив щит.

Още: Конфликтът в Близкия изток се пренася в германските училища. Деца се появили с палестинско знаме

Израелските въоръжени сили обявиха, че са успели да убият брата на лидера на "Хамас" Яхя Синвар - Хамед Синвар. Беше публикувано и видео как е станало това - с бомбардировка. Израелската армия публикува и видеокадри как е върнат израелският военен пост Суфа, завзет от "Хамас" на 7 октомври - спасени са 250 заложници, убити са 60 бойци на "Хамас" и са арестувани още 25.

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1300 души, а над 3400 са ранени. От палестинска страна се съобщава за над 1800 жертви – 1799 от тях в Ивицата Газа и 46 на Западния бряг. Ранените са над 7000, като 6388 от тях са в Газа, а 700 – на Западния бряг.

Още: Върви лъжа, че Катар ще спре да изнася газ заради Палестина (ВИДЕО)

Остава неизвестна и съдбата на най-малко 100 души, отвлечени от Хамас при нападението в събота. Днес от "Хамас" обявиха, че при израелски въздушни удари са били убити 13 от взетите за заложници хора при кървавата операция от миналите почивни дни. Снощи пък стана ясно, че сред заложниците има роднина на израелския премиер. Това съобщи самият Нетаняху, като уточни, че става въпрос за сина на неговия племенник.

Дипломацията

Като се има предвид всичко случващо се през последните дни, конфликтът категорично върви към ескалация и няма каквато и да е надежда за мирно разрешаване на кризата. Мирното разрешаване на кризата вероятно ще стане на практика невъзможно с нахлуването на израелските сухопътни сили в Ивицата Газа, като това се очаква да стане в най-кратки срокове.

Още: Три сценария пред Израел и защо няма да има втори фронт: Говори Димитър Гърдев (ВИДЕО)

Самият израелски премиер Бенямин Нетаняху днес отново се закани да заличи Хамас от лицето на Земята. „Бих искал да подчертая: това е само началото. Нашите врагове едва сега започнаха да плащат цената. Няма да описвам сега подробно какво предстои, но бих искал да ви кажа, че това е само началото“, каза той. Нетаняху заяви, че е разговарял с президента Джо Байдън и други световни лидери и е събрал "огромна" международна подкрепа за Израел. „Няма да забравим, няма да простим това, което ни се случи“, каза той. „Ние ще изкореним Хамас и ще донесем победа. Ще отнеме време, но ще излезем от тази война по-силни от всякога“, завърши Нетаняху.

Още: "Хамас" публикува кадри, на които терористи държат израелски деца

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Проблемът с Нагорни Карабах е решен": Азербайджан поиска разпускане на Минската група

Путин заминава за Пекин на 16 май за втори път за последните месеци

Забраниха известни американски шоколадови блокчета в Абу Даби

ООН иска да разследват атаката срещу служителя й в Рафах (ВИДЕО)

Осъденият на затвор и бой с камшик ирански режисьор е избягал от родината си (ВИДЕО)

"Хизбула" предупреждава израелците, че няма да се върнат по домовете си

Десетки загинали и ранени при срутване на билборд в Индия (ВИДЕО)

Епидемията от холера в Йемен се задълбочава

Вулканът Ибу в източна Индонезия изригна (ВИДЕО)

Не спазват обещанието: Израелци разпиляха пакети с храни за Газа (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com