Върховният лидер на Иран най-после се появи - обвини за протестите САЩ и Израел

2063
Върховният лидер на Иран най-после се появи - обвини за протестите САЩ и Израел
Снимка: Getty Images

Върховният лидер на Иран Али Хаменей, който изчезна от публичното пространство в последните седмици, се появи и за първи път коментира масовите протести срещу режима му. Той обвини за безредиците в десетки ирански градове основните врагове САЩ и Израел. Също така предупреди силите за сигурност да останат в готовност да потушават още демонстрации в бъдеще.

Припомняме, че протестите в Иран избухнаха, след като нравствената полиция в Ислямската република задържа 22-годишната кюрдка от гр. Сакез Махса Амини на 13 септември. Причината за ареста беше „небрежно поставен хиджаб“. Тя загина три дни по-късно, след като беше в кома.

Иран блокира достъпа до интернет по китайския модел, за да потуши протестите

Режимът в Иран държи гражданите в пълно информационно затъмнение, докато протестите в десетки градове след смъртта на 22-годишната Махс...

Семейството ѝ твърди, че полицаите са ѝ нанесли побой, включително с тежки удари по главата, което е довело до смъртта на Амини. Полицията обаче казва, че няма доказателства и че жената е починала вследствие на „внезапен инфаркт“. Иранските жени започнаха масови демонстрации с призиви „Жена, живот, свобода“ и „Смърт за диктатора“, мъжете късаха плакати с лика на Хаменей и дори превзеха административни сгради, а недоволството се пренесе отвъд границите на страната. Там пък загинаха най-малко 133 души.

Смята се, че Али Хаменей се е подложил на операция заради проблеми с червата в началото на септември и че здравето му се е влошило сериозно. В понеделник той се появи по време на церемония по дипломиране на кадети от полицията и въоръжените сили. Там върховният лидер заяви, че смъртта на Амини "разбива сърцата ни".

"Но това, което не е нормално, е, че някои хора, без доказателства или разследване, направиха улиците опасни, изгориха Корана, свалиха хиджабите от забулените жени и подпалиха джамии и автомобили", добави той, без да споменава конкретни инциденти.

Аятолахът, който има последната дума по всички държавни въпроси, твърди, че чуждите сили са планирали "размирици", защото не могат да търпят Иран да "придобие сила във всички сфери".

Иран: Франция се меси във вътрешните ни работи

Иран заклейми "намесата" на Франция във вътрешните работи на страната, след като тя изрази подкрепа за протестите срещу смъртта на млад...

"Казвам ясно, че тези бунтове и несигурността са организирани от Америка и окупационния, лъжлив ционистки режим (б.а. - Израел), както и от техните платени агенти, с помощта на някои предатели иранци в чужбина", заяви Хаменей.

Той напълно подкрепи силите за сигурност, като заяви, че те са се сблъскали с "несправедливост" по време на размириците. Държавните медии съобщиха, че по време на протестите са убити няколко служители на полицията.

Коментарите на аятолах Хаменей дойдоха ден след като силите за сигурност жестоко потушиха протест на студенти в най-престижния ирански университет за наука и инженерство, като според съобщенията са арестувани десетки хора. В кампуса на Технологичния университет "Шариф" в столицата Техеран е имало стрелба в неделя вечерта. Тя е предизвикала страх сред много иранци, че властите са решили да се разправят със студентите, съобщава кореспондентът на BBC. Правоохранителните органи са се опитали да влязат в кампуса, но младежите са ги отблъснали и са затворили всички входни врати.

Стигнало се е обаче до обсада и учениците, които са се опитали да напуснат през съседния паркинг, са били хванати един по един и бити с превръзки на очите, след което били отведени.

Протестите в Иран още не заплашват режима, но вече се говори за смяна на върховния лидер

Иран е раздиран от протести след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която първо беше задържана от нравствената полиция заради „...

Обсадата е била прекратена по-късно през нощта след намесата на професори и министър. В понеделник студентите в университета обявиха, че няма да се върнат към занятията, докато всички техни състуденти не бъдат освободени от ареста. Междувременно университетът съобщи, че обучението вече е изцяло онлайн заради "необходимостта да се защитят студентите".

Протести имаше и в няколко други университета в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com