Къде е върховният лидер на Иран - още не е ясно

1951
Къде е върховният лидер на Иран - още не е ясно
Снимка: Getty Images

Публичната липса на върховния ирански лидер Али Хаменей създава вакуум във властта в Иран и вероятно в управляващия елит има разногласия кой би бил наследник и какъв точно да е подходът за справяне с протестите в страната, избухнали след трагичната смърт на 22-годишна Махса Амини. Това е основното заключение в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) за кризата в Иран.

Различни ирански информационни източници твърдят, че има разногласия сред иранския елит какъв да е подходът срещу протестите. Според IranWire, има обвинения към различните подразделения за сигурност в Иран, че не правят достатъчно за налагане на ред, а ръководители на Ислямската революционна гвардия не са съгласни с използването на брутална сила срещу протестиращите.

Показателно е, че командирът на Революционната гвардия генерал-майор Хюсеин Салами се обърна към протестиращите студенти с думите, че „няма да допуснем врагът да ви атакува”. С тези думи той защитава тезата, че протестите са подклаждани отвън, а не че са израз на вътрешна нетърпимост към иранския режим. Началникът на иранския генерален щаб генерал-майор Мохамед Багери се срещна със студенти, като публично припомни каква важна роля са имали те за Ислямската революция – липсата на Хаменей на негово място обаче показва проблемите на режима, защото именно аятолахът е човекът, който досега беше лицето на режима при такива срещи и ги предизвикваше.

Дотук иранският президент Ебрахим Раиси почти не играе роля в опитите за комуникация на управляващите с протестиращите. Може би той не иска да се превърне в лицето на режим, който действа с жестокост и репресия срещу протестиращите, за да запази обществена подкрепа в борбата за това кой да бъде следващият върховен лидер на Иран след Хаменей.

Междувременно протестите в страната се организират на по-малко места, но специално на 2 октомври бяха по-свирепи в Техеран. В поне 13 ирански града обаче имаше протести. В технологичния университет „Шариф” се стигна до издигане на барикади. Протестите там със сигурност предизвикват загриженост сред иранския управленски елит, защото учебното заведение е много важно и има силни връзки с иранската армия, специално в развитието на ракетните технологии за военни цели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com