ЕП: Нараства влиянието на Русия и Турция на Балканите

2410
ЕП: Нараства влиянието на Русия и Турция на Балканите
Снимка: Gettyimages

Европейският съюз трябва да има по-видимо присъствие в Западните Балкани, за да се справи с опитите на Москва да дестабилизира региона. Това каза председателят на комисията по външни работи към Европейския парламент германският евродепутат Дейвид Макалистър. По думите му в момента се наблюдава нарастващо влияние както от страна на Русия, така и от страна на Турция, пише британският в. „Гардиън“.

„Виждаме нарастващо руско влияние, виждаме нарастващо турско влияние, САЩ са играч, ЕС е играч, така че на карта са поставени различни интереси“, заяви той, давайки като пример за негативното влияние на Кремъл подозренията за участие в проваления опит за преврат в черна гора и подкрепата за крайни националисти в региона.

Макалистър посочи също, че Русия прокарва своето влияние и чрез антизападна и антиевропейска пропаганда, най-вече в медии на сръбски език. Той оспори мнението на някои регионални лидери, че Брюксел е забравил Балканите, но заяви категорично, че съюзът трябва да направи ролята си по-забележима.

Той цитира и скорошно социологическо проучване в Сърбия, според което гражданите гледат на Русия като на най-големия донор на страната, въпреки че ЕС е предоставил помощи за Белград в размер на 3 млрд. евро от 2000 г. насам, което многократно надвишава сумите от Москва. Макалистър също така изрази съжаление, че Белград не се е присъединила към европейските санкции срещу Русия, допълвайки, че „Сърбия ще трябва напълно да синхронизира своята външна политика с ЕС, за да стане член“, каза той, цитиран от БГНЕС.

Европейските лидери ще обсъдят напрежението на Балканите по време на среща на Върха в Брюксел този четвъртък. Според чернова на документи от срещата, с които „Гардиън“ разполага, те ще подновят обещанието си, че вратата на организацията остава отворена, наблягайки и на необходимостта от реформи и „добри съседски отношения“.

В същото време държавите членки са раздвоени по отношение на това дали на срещата трябва да се посочи и „външните сили“, борещи се за по-голяма роля в региона. Макар Русия да буди притеснение, според официални лица нарастваща роля започва да играе и Турция, пише британския вестник.

Миналата седмица върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини направи посещение на региона, като впечатленията й от срещите ще бъдат обсъдени на предстоящата среща на върха. „Балканите могат лесно да станат една от шахматните дъски, където големите сили могат да играят игрите си“, каза тя след посещенията си в Албания, Черна Гора, Сърбия, Косово, Македония и Босна и Херцеговина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com