Гръцки учебник по история за 3 клас използва името "Македония"

67504
Гръцки учебник по история за 3 клас използва името "Македония"

Бившият областен управител на гръцката област Централна Македония Панойотис Псомиядис е изпратил писмо до премиера Андонис Самарас, в което го призовава веднага да реагира за изтегляне на учебник по история за трети клас, в който съседната страна е представена като Македония, предаде македонската телевизия Канал 5.

Според Псомиядис в учебника „История на модерния и съвременния свят” останала карта, в която страната съвсем произволно е представена като Македония. Картата е илюстрация на текст за основните нацистки концентрационни лагери в окупирана Европа по време на Втората световна война. Той припомнs, че появяването на тази карта още през 2007 г. е предизвикала реакции, защото „отваря задната врата за твърденията на съседната страна”.

Македония готви регистър на "македонските" войници от Първата световна война

Македония ще прави регистър на "македонските" войници от Първата световна война по повод 100-годишнината от нейното започване. Инициати...

„Крепостите падат отвътре г-н премиер. Това е благодарение на известната в обществото пропаганда на Скопие в нашите граници. В гръцкото образование няма място за пропагандата на Скопие”, се казва в писмото на Псомиадис, копие на което е изпратено и до министъра на образованието. Кореспондентът на телевизия Канал 5 Саня Ристовски посочва в своя репортаж, че гръцкото министерство на образованието през февруари миналата година е разпространило съобщение за същия случай.

„В гръцкия учебник употребата на понятието Македония в никакъв случай не се отнася за независима държава, а всякаква свързаност с днешната БЮРМ е исторически погрешна”, се казва в съобщението. Картата се отнася за концлагерите в Германия и Европа, както и броят на жертвите на Холокоста в периода 1939-1944 във всяка страна, включително и в Македония. Според гръцкото министерство обаче това не била днешна Република Македония, посочва телевизията.

„Голяма част от по-широкия географски регион Македония беше даден от германците на техния съюзник България. Македония по онова време не беше окупирана територия, провинция в рамките на българската държава. Става дума за исторически факти, които са посочени ясно в книгата и няма възможност за грешно тълкуване”, се казва още в обяснението на министерството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани